Петър Стойков's Reviews > Muscular Christianity: The Relationship Between Men and Faith

Muscular Christianity by Brett McKay
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Феминистката история на света разказва, че "едно време" (т.е. преди феминизма) мъжете са потискали жените, които общо взето са били безгласна буква в световната история и общество, както и в собствените си семейства.

Реалността и разумният поглед върху историята пък показва, че макар върховете на властта почти винаги да са били заети от мъже, хората едно време не са били много по-различни от хората днес и жените винаги са имали важно място и роля в обществото и неговото оформяне, навици и характеристики.

По-конкретно, ако си мислите, че днешните опасения, че съвременните мъже са лигльовци и те, както и света са станали прекалено "женствени"... може би сте прави, но това далеч не е уникално положение на нещата. Преди повече от сто години положението е било горе-долу подобно до степен влиятелни религиозни и обществени дейци да се притесняват от размекващото влияние на жените върху църквата и обществото - което отпъжда мъжествените мъже и ги кара да странят от религиозния и обществен живот.

Отговор на това опасение е движението за "Мускулесто християнство", т.е. за малко по-физически, реален поглед на християнската религия върху живота и света и по-малко езотеричен (който са свързвали с жените, които тогава са 3/4 от редовно ходещите на църква). Движението е не толкова анти-интелектуално, колкото про-физическа култура, опит да се избяга от посоката на пренебрегване на тялото за сметка на духа в протестантската християнска традиция.

Макар, разбира се, книгата да разказва за отминали отдавна събития, идеите на мускулестото християнство имат влияние върху религията и обществото дори днес, а ние, като стремящи се да бъдем мъжествени мъже, има какво да научим от тях, дори да не сме християни.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Muscular Christianity.
Sign In »

Reading Progress

February 11, 2020 – Started Reading
February 11, 2020 – Shelved
February 11, 2020 – Finished Reading

No comments have been added yet.