Danique's Reviews > De lener

De lener by Rebecca Makkai
Rate this book
Clear rating

by
4139091
's review
Apr 25, 2012

really liked it
bookshelves: romans

Een boek over boeken. En een ontvoering door een tienjarige jongen. De lener, debuutroman van Rebecca Makkai, is een vreemde eend in de bijt, maar een knap geschreven roman.

De jonge en slimme Lucy Hull werkt als bibliothecaresse in een dorp. Een van haar vaste gasten op de kinderboekenafdeling is de boekenwurm Ian Drake, een tienjarige jongen uit een strenggelovig gezin. Ian heeft het zwaar, met zijn ouders die denken dat hij homo is en hun verbod op talloze boeken die hij wil lezen. De enige manier voor Ian om deze boeken toch te lezen is door ze de bibliotheek uit te smokkelen met behulp van Lucy. Als Lucy ontdekt dat Ian een nacht heeft doorgebracht in de bibliotheek en hij aan haar vraagt om een stuk met hem te reizen, gaat ze daarop in. Dat had ze beter niet kunnen doen…

Al snel heeft Ian Lucy volledig in zijn greep en reizen ze steeds verder af met de auto terwijl Lucy probeert na te denken over hoe ze dit kan terugdraaien. Maar er is geen weg terug. Alleen de lange, onbekende weg voor hen.

Het grootste deel van deze roman gaat over de roadtrip die Ian en Lucy houden en ondanks het feit dat er weinig gebeurt, maken ze toch veel mee. De excentrieke vader van Lucy, de niet bestaande grootmoeder van Ian, stuk voor stuk bijzondere figuren. De weg is lang en het verhaal soms vreemd, wat dit boek juist weer uniek maakt. Wat daar zeker aan meewerkt zijn de talloze verwijzingen naar kinderboeken. Ontzettend knap van de auteur en heel leuk om te zien als lezer.

Daarnaast houdt de roadtrip je in de greep. Je hoopt met heel je hart dat het goed zal aflopen, maar diep van binnen weet je al dat die kans klein is. Het verhaal klinkt op het eerste gezicht als een spannend boek. Dat is De lener niet. De lener moet je lezen om zijn mooie woorden en zijn excentrieke karakter. Als je daarvan houdt, dan is dit boek geweldig en niet weg te leggen.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read De lener.
Sign In »

No comments have been added yet.