Петър Стойков's Reviews > The Turner Diaries

The Turner Diaries by William Luther Pierce
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Всеки път, когато видя някой да носи тениска на Че Гевара се питам, този човек изобщо знае ли кой е Че, какво е правил и за какво се е борил? Разбира се, в огромното мнозинство от случаите отговорът е "не", хората с тия тениски нямат идея нито за идеологията му, нито за методите му за постигането й - за показните растрели, които лично е изпълнявал, за масовите убийства на политически противници, за жестоката му омраза към чернокожи и хомосексуални, за идеята му да направи в Латинска Америка система от концентрационни/трудови лагери за "буржоазни дегенерати" по примера на Гулаг в СССР...

Но любовта към Че е само един пример на много по-голяма тенденция: очевидно има нещо в идеята за всякакъв вид промяна на статуквото, което привлича младите хора - и те се увличат по всякакъв вид "революционни" идеологии, без да имат ни най-малка представа какво всъщност включва една революция, която цели радикално да промени обществото и обществения ред.

Е, за незапознатите с историята, The Turner Diaries дава един литературен пример за революция - в случая, крайнодясна, от гледната точка на един от нейните активисти, който в началото се занимава с подривна дейност, после с организационна, докато накрая жертва живота си в името на каузата.

Първата половина от книгата, в която главният герой прави бомби и ръководи подземна революционна клетка, много напомня ранния живот и работа на Сталин, които са един непрестанен низ от обири, рекет, убийства, пропагандна дейност и надбягване с полицията. Разбира се, в The Turner Diaries основният враг са Американското правителство и Израел, а избитите - главно негри и евреи... но методите са същите.

След завземането на властта в щата Калифорния, революционната идея се развихря до истинския си "блясък" - доста идеализирано описан, революциите никога не се получават точно така, както са планирани и както им се иска на революционерите. Милиони хора са прогонени, десетки хиляди - избити като "расови врагове", а по-късно стотици милиони са изтребени с атомни бомби, защото не се включват в представите на революционерите за бъдещото перфектно общество.

Естествено, много лесно е да кажем, че авторът е гнусен расист и описаното от него са болните му фантазии - и това безспорно е така. Това, което аз искам да кажа обаче е, че идеолозите на всяка революция имат подобни болни фантазии, които накрая опират до избиване на голям брой невинни хора (т.е. според тях виновни в нещо - че са кулаци, привърженици на стария ред, с друг цвят на кожата и т.н. и т.н.), които са единствената пречка пред постигането на мечтаната утопия.

Неслучайно след прехвалената Френска революция гилотините работят денонощно месеци наред, обезглавявайки стотици хиляди хора в кървава оргия на самозабравилите се идеолози, които иначе се борят за "Свобода, Равенство, Братство!". Неслучайно Хитлер и Сталин избиват милиони и пращат още милиони в лагери, в искрения си стремеж да създадат перфектното общество.

Защото това е цената на революцията и The Turner Diaries безпощадно и цинично ни я натиква в гърлото, та дано я видим.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Turner Diaries.
Sign In »

Reading Progress

February 5, 2020 – Started Reading
February 5, 2020 – Shelved
February 7, 2020 – Finished Reading

No comments have been added yet.