Петър Стойков's Reviews > Кратка история на Европа: от Перикъл до Путин

Кратка история на Европа by Simon Jenkins
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Саймън Дженкинс се опитва да сбие историята на континента в една книга, което е почти невъзможна задача. Даже бих казал съвсем невъзможна, имайки предвид, че не се е справил с нея. Книгата има само проблеми и честно казано не намирам даже едно нещо, с което да мога да я похваля, а наистина се опитах.

Авторът поема по класическия, отдавна остарял историографски път, според който историята на Европа представлява историята на Гърция, Рим, Англия, Испания и Франция. Нищо друго не съществува, докато не влезе в контакт с тия държави - преди Антична Гърция хора не съществуват, нито съществуват докато Гърция и Рим се развиват държавно и политически.

После изведнъж изскачат като заек от шапката на фокусник някакви готи, визиготи и т.н. паплач, колкото да създадат Испания, Англия и Франция, иначе преди не са съществували, пръкнали са се в момента. В цялата книга думата "келти" не се споменава нито веднъж. Викингите също се появяват от "Север" да завладяват надолу, но какво става там горе на север, някакви държави има ли, няма ли, имало ли е преди, племена ли са били, що са - не е важно, явно.

Самата "история" на Европа не е история на цивилизацията, на народите, на културата и изкуството, на технологиите ... не, историята е изцяло политическа - кой бил крал, кой бил папа и в кои години, с кого водил войни и кога умрял. А кого е управлявал, как са живели хората по онова време, нещо измислили ли са - явно това не е част от историята.

"Кратка история на Европа: от Перикъл до Путин" може да служи като някакъв вид кратък справочник относно най-важните събития от последните 3000 г. в Европа, но за тази цел една историческа енциклопедия или уикипедия биха били много по-удобни и полезни. И пълни.
14 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Кратка история на Европа.
Sign In »

Reading Progress

January 11, 2020 – Shelved
January 12, 2020 – Started Reading
January 12, 2020 – Finished Reading

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Margarita (new)

Margarita Garova Имам книгата и много се деморализирах като прочетох ревюто ти...все пак ще я прочета, все нещо ще науча...


message 2: by Петър (last edited Jan 12, 2020 01:32AM) (new) - rated it 1 star

Петър Стойков Margarita wrote: "Имам книгата и много се деморализирах като прочетох ревюто ти...все пак ще я прочета, все нещо ще науча..."

На двама приятели, на които я заех, толкова им хареса, че решиха да си купят копие и да го наредят в семейната си библиотека (която е общо двайсетина книги). Разбира се, и двамата не са особено запалени читатели по принцип, още по-малко пък на историческа литература. Така че може би книгата е ориентирана към специфична аудитория, която определено не съм аз (нито други хора които малко от малко поне я поназнайват историята).


message 3: by Margarita (new)

Margarita Garova Разбирам, добре е да се знае :) благодаря ти :)


Стефан Радев Би ли препоръчал някоя друга по- добра историческа книга за исторически лаици


message 5: by Петър (last edited Jan 13, 2020 10:24AM) (new) - rated it 1 star

Петър Стойков "12 мита за българската история" е любопитна - ако и само защото дава перспектива как да мислим исторически: че събитията описани в книги и учебници не са някакви неоспоримо доказани факти, а по-скоро не толкова точните и понякога направо грешни предположения и разсъждения на историци и археолози, направени на базата на непълни, заблуждаващи или противоречащи си исторически извори, данни, артефакти и т.н.


Стефан Радев А за световна история? Уил Дюрант ме беше изкефил..


Петър Стойков Изтегли си от piratebay подкаста Hardcore History :Р


message 8: by Viktor (new)

Viktor Stoyanov Цялата тази мания на днешното време да получиш сбито едно знание, което е всеобхватно и за поколения не може да се разучи и добие докрай, е нездравословна.


Стефан Радев Не е мания.

Далеч съм от мисълта, че нещо сдъвкано, като Сапиенс може да ти преразкаже цялата история на хората, но пък съм забелязал още от училище, че целия модел на гледане на информацията и знанието е много объркан.

Специално преподаването по история е еталон за това.

В училище информацията се предава както мастилено-струен принтер с високорезолюция печата една картина - РЕД по ред.

И ако изпуснеш малко редове — има дървена ваканция, госпожата е болна, не стигне времето и всичко се накъсва.

Знаеш някакви неща редове много детайлно, но цялостно ти убягва голямата картинка.

Така е по история, но така е и по всички останали предмети, освен, ако не си мега зубър без личен живот, които малко са, а и няма много смисъл да са предивд липсата на особена полза извън общата култура на училищното образование, но това е друга тема.

В училище, а и по-нагоре се преподава от детайла към голямото (евентуално) .

Блъскат те с детайли и се предполага, че ти ще можеш да ги навържеш тия детайли в нещо имащо значение.

Щото се гледа на хората като на поначало рационални агенти, с което хич не съм съгласен.

Един професор, чел детайли цял живот може да ти навърже някакви патерни, но един студент прекарал бърз курс - не, колкото и да е бил дебел учебника.

Забелязал съм, че методът на преподаване и учене от ГОЛЯМОТО към ДЕТАЙЛА е много по-адекватен.

Да гледаш цялата картинка отдалече и да се приближаваш малко по малко.

Защото когато и да прекъснеш имаш поглед към голямата картинка, верно разфокусирана, но все пак пълна.

А вече като имаш тази разфокусирана карта ще можеш да си изкристализирваш детайли тук и там.

Сравнението е мастилено-струен принтер VS рисуване.

Аз се е случило, че съм И художник, или поне завършил такава специалност и рисуването ме е научило, че няма значение колко изпипан е един детайл, с колко хубав щрих си го нарисувал, ако е на грешното място, ако цялата ти картина е с грешна, изместена композиция и сбъркани пропорции само си си загубил времето в изпипване на детайла - картината не става.

Това е фундаментален проблем, който наблюдавам при много иначе умни, дори по-умни от мен хора. Липса на преспектива причинена от забиване в детайла и изпускане, и/или цялостно изкривена представа за голямата картинка.

На това дължа и наличирто на толкова, иначе умни и интелигентни социалсити, комунисти, марксисти и пр., въпреки погрома на тази идеология над човечеството.

Типичен пример за надценяването на способността на човека да свързва сухи факти, чрез разионалността, логика и мисленето си до пълни и ВЕРНИ и ПОЛЕЗНИ заключение. Забравят, че хората сме просто рдни обръснати маймуни едни ирационални идипти почти през цялото време.

#хоратасмеидиоти


message 10: by Стефан (new) - added it

Стефан Радев Та за това предпочитам да започна от ГОЛЯМОТО първо и чат след това да изпипвам детайли :)
Не е мания за ефективност, лаконичност или нещо такова :)


back to top