Петър Стойков's Reviews > Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life

Indistractable by Nir Eyal
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it
Read 2 times. Last read January 6, 2020.

В днешния свят на неспирна комуникация отблизо и далеч, все по-важно става отсяването на зърното от плявата, що се отнася до информацията, която стига до нас. Може да се каже даже, че достигаме някаква критична точка, отвъд която не само неспирният информационен поток става досаден и разсейващ, ами даже е невъзможно човек да се съсредоточи и да отдели подобаващо време и внимание на работата, семейството и себе си, ако не го ограничи.


Да, общественият детски възторг от новата "информационна епоха" все повече намалява и бива заместван от тъжното осъзнаване, че вниманието и мозъкът ни си имат предели и тия предели съвсем не са толкова високи, колкото си въобразяваха някои хора. "Отворените офиси" се оказаха рак, такова нещо като "мултитаскинг" всъщност не съществува в репертоара на човешкия мозък, а медии, приложения и технологии се научиха да използват нашите слабости, за да заграбват постоянно вниманието ни с неспирни съобщения, звуци и изкушения за "повече приятели", "по-добра свързаност" и други, както се оказа, алабализми.

Не, че Нир Еял прави някакви знаменателни прозрения или дава незаменими съвети за решаването на проблема - по-скоро го посочва и насочва вниманието ни към неговата важност, като също така дава и известни примерни решения, които човек да използва в личния си си и професионален живот, за да не си гледа телефона през 5 сек. и да не си прекъсва работата през 5 мин. за да отговори на имейл.
8 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Indistractable.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
January 6, 2020 – Started Reading
January 6, 2020 – Shelved
January 6, 2020 – Finished Reading

No comments have been added yet.