Mika Auramo's Reviews > Erityisherkkä ihminen

Erityisherkkä ihminen by Elaine N. Aron
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review

liked it
bookshelves: 2010-luku, mielenterveys, psykologia, tietokirjallisuus

Yhdysvaltalaisen psykologian professorin Elaine Aronin kehittelemä neuropsykologinen käsite nimeltään erityisherkkyys ilmenee hänen mielestään monella tavalla, eikä kahta samanlaisesti reagoivaa varmaankaan löydy. Sitä herkkyyttä voi olla monenlaista ja -tasoista. Jotkut reagoivat ylitunteellisesti kokemiinsa vastoinkäymisiin niin kuin tämä proffakin, ja toisilla saattavat melu ja ulkoiset ärsykkeet kuormittaa liikaa. Liitetäänpä tähän mukaan vielä jungilaisittain ne persoonallisuustyypit introverteista alkaen.

Suomessa joitakin vuosia sitten tunnetuksi tullut erityisherkkyys on saanut entistä enemmän palstatilaa varsinkin iltapäivälehdissä, ja moni tavis terapoi itseään tämäntyyppisten itsensäkehittämisoppaiden avulla, jollaiseksi Aronin uudistettu laitos siitä ensimmäisestä bestselleristä on tarkoitettukin. Tähän on jonkin verran lisäilty tutkimustuloksia eri puolilta maailmaa.

Kymmeneen lukuun jaoteltu kirja on helppolukuista omaksuttavaa, eikä tarvitse olla psykologisen kirjallisuuden tuntemusta. Sitä ulkopuolisuuden tunnetta, introverttiyttä ja lapsuuden kokemuksia eritellään. Sitten päästään ystävyys- ja parisuhteeseen ja annetaan eväitä ymmärtää omaa erityisherkkyyttä ja suhtautumista sellaiseen. Lopulta päästään varsinaiseen terapiaan ja vinkataan sopivaa lääkehoitoa, jonka avulla pärjäillään paremmin niitten ei-ujojen tyyppien ja ekstroverttien kanssa.

Kyllä tässä kirjassa on varmaan paljon annettavaa niille, jotka tunnistavat itsessään näitä herkkiä piirteitä. Osa niistä on ihan tavallista ja osa ylitunteellista reagointia eri juttuihin. Aron luokitteleekin noin viidesosan kuuluvan tähän erityisherkkien ryhmään, jolla se henkisyys, luovuus ja intuitio on paljon enemmän kuin tavallisella tallaajalla, samoin sosiaalinen herkkyys ja ihmisten tunnetiloihin reagointi sekä taiteeseen suhtautuminen muun muassa. Eniten kyllä ärsytti omien potilaiden ja omasta elämästä poimittujen anekdoottien todistusarvo. Ohjeita annetaan vakuuttavalla tyylillä, miten sukulaisen kaksoset poikkeavat toistaan, ja poika oli pillittäjä ja tyttö olikin ihan normaali. Opettajaakin kehotetaan vaan ottamaan löysemmin duunissa, eli kyllä se arvonanto sieltä tulee, kunhan vain jaksaa nurkumatta puurtaa.

Kaiken kaikkiaan kirja tarjoaa kuitenkin hyviä ohjeita, miten voisi olla tahdikkaampi ketä tahansa kohtaan, ja se antaa hyviä vinkkejä, kuinka eri tavoin ihmiset voivat suhtautua erilaisiin ärsykkeisiin ja kokea niin sisäiset kuin ympäristönsäkin paineet.

Suomennos ei mennyt ihan nappiin, ja muutamat käsitteet oli käännetty aika erikoisesti tai sinnepäin. Teoriataustaan oli ängetty ehkä liikaakin jungilaista mystiikkaa. Kukaan ei ole täydellinen, eikä erityisherkkyys ole mikään vika. Eheyskin on vain illuusio, eikä tunneskaalan ääripäitä voi saavuttaa. Omaan sisäiseen ääneen tai ystävään kannattaa toki turvata, niin kuin Naskap-inkkarit saavat ”suuren ystävän” ohjausta unissaan.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Erityisherkkä ihminen.
Sign In »

Reading Progress

November 13, 2019 – Started Reading
November 13, 2019 – Shelved
November 13, 2019 – Shelved as: 2010-luku
November 13, 2019 – Shelved as: mielenterveys
November 13, 2019 – Shelved as: psykologia
November 13, 2019 – Shelved as: tietokirjallisuus
November 13, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.