Петър Стойков's Reviews > Концлагерът „Белене“, 1949-1987: Островът, който уби свободния човек

Концлагерът „Белене“, 1949-1987 by Борислав Скочев
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

След многото разкази, легенди, преувеличаване и отричане, най-после някой се сети да напише книга за комунистическия концлагер Белене, базирана на документи от държавните архиви.

Изключително подробното описание на строежа и развитието на лагера месец по месец и година по година, с подробни данни за въдворените "затворници", наетия персонал и закупеното оборудване не остават и капка съмнение в достоверността на написаното, както и в количеството труд, положено от Борислав Скочев за възстановяване на събитията през цялото съществуване на лагера.

Самият лагер в възраждан няколко пъти, първоначално изграден за помещаване на политическите противници на про-сталинисткия режим у нас, а после - за социално неблагонадеждни елементи и към края си - за възпротивяващите се на възродителния процес главно турци. За по-късния период има определено по-малко дадена информация, като най-много и най-подробна тя е за началото на лагера.

Прави впечатление техническият стил на описание, който, за разлика от много други автори оставя малко място за сърцераздирателни и преувеличени описания на мъчения, страдания и издевателства, а описва тия неща с академична точност, цитирани конкретен брой убити, засечени през спомените на много затворници методи за наказание (вместо да бъдат описани спомените само на един за конкретно събитие, обикновено най-цветистите и гротескни).

Общото впечатление е, че макар и създаден по подобие на системата ГУЛАГ в СССР, българският лагер е бил по-лек, вероятно поради малкия си мащаб, и смъртните случаи и издевателствата са резултат по-скоро на условията, духа на времето, хаоса на следвоенните години и неквалифицирания персонал, отколкото на нарочна държавна политика за изтребване на инакомислещите.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Концлагерът „Белене“, 1949-1987.
Sign In »

Reading Progress

November, 2019 – Started Reading
November, 2019 – Finished Reading
November 6, 2019 – Shelved

No comments have been added yet.