Mika Auramo's Reviews > Yöstä valoon : Omaelämäkerta

Yöstä valoon  by Jay Lewis
Rate this book
Clear rating

by
3048483
Enpä ole ennen lukenutkaan basistin muistelmia, mutta nyt niin kävi. Jay Lewis (Jukka Homi) tunnetaan potkut saaneena Yö-basistina, mutta tämä kirja onkin ylipitkä ja tympeä deitti-ilmoitus, sillä kirjan lopussa hän paljastaa etsivänsä edelleen sitä elämänsä naista. Katariina Souri (entinen nakumalli) tempautui hetkeksi viisikymppisen miehen kainaloon Facebook-sinkkuilmoituksen jälkeen, ja koko eroprosessi johti pillitysprosessiin sekin.

Vuonna 1963 syntyneen Jukan elämää käydään läpi niin kuin elämäkerroissa tapaakin olla. Ollaan rikkinäisestä perheestä, mennään musiikkiopiston basistilinjalle, kun sinne oli helpompaa päästä kuin skittaa soittamaan. Opinnot eivät sitten maistuneet, ja veri veti tien päälle, iskemään mimmejä, juomaan viinaa ja elämään rokkarin elämää.

Muutamien Tukholman vuosien jälkeen päädyttiin New Yorkiin, jossa hanttihommia tehden oltiin erilaisissa musakuvioissa pitkään köyhäilyn ohella. Juotiin viinaa, napattiin kokkelia, ja jatkettiin terveellistä kasvisdieettiä, kun siellä Stokissa kerran syötiin pilaantunutta jauhelihaa. Lopulta päädytään takaisin Suomeen ja äidin puutarhavajaan pitämään kortteeria.

Pisimmän osuuden saa, niin kuin odottaa saattaa, ne 18 vuotta siellä Yö-yhtyeessä. En ole bändistä pitänyt koskaan enkä basistiakaan tuntenut entuudestaan paria lehtijuttua lukuun ottamatta, mutta oli ihan ennalta arvattavaa lukea niistä kuvioista. Ollista tehdään bändin diktaattori, joka johti viinanhöyryisillä ja krapulaisilla otteillaan ja vittumaisesti koko yhtyettä, jos Jukan puheisiin on luottamista. Toisaalta kirjoittaja vetää viinaa siinä kuin muutkin, mutta aina välillä hän on olevinaan sivustakatsoja: ”Katselin touhua ikään kuin sivusta, enkä osallistunut varsinaiseen rajuun ryyppäämiseen.” Naisia riitti, ja niitä bändäreitä pyöri bäkkärillä ja sitten hotellihuoneen lakanoissa. Naisia tuntui olevan eri kaupungeissa kuin seiloreilla satamissa.

Kirja alkaa jännästi, kun tekijä yrittelee perheenisän roolia pistettyään hynttyyt yhteen yhden yksinhuoltajan kanssa. Siitä ei tullut mitään, ja yhdeksi pääsyyksi nimetään basistin krooninen nuha. Muutoinkin naissuhteet ja ihastumiset niistä kirjoittamisineen menevät toisinaan sinne bimboilun puolelle: ”Koska uskon sielunvaellukseen, olin välittömästi täysin varma siitä, että olimme kohdanneet jossain toisessa elämässä paljon aikaisemmin.”

Niitä ihmissuhteita ja varsinkin ”elämän naisia”, jotka eivät sitten sellaisia olleetkaan, tarkastellaan hyvin pintapuolisesti, eikä itseä kuvata oikeastaan ollenkaan muiden näkökulmasta. Kirjoittaja haluaa olla valokeilassa, ja purnataan sitä, että Ollikin läksytti liiasta heilumisesta stagella. Niin kuin tapana on, muistellaan kuvien kera, milloin kenenkin suurten starojen kanssa on tullut esiinnyttyä. Kansainvälisen uran huippuja lienevät bändi Princess Pang ja Gunnareiden lämppärinä oleminen yhdellä rundilla.

Oletettavasti tämäkin seuranhakuilmoitus tuottaa tulosta, niin kuin se yksinhuoltaja-Marikin tempautui hetkeksi sulostuttamaan kirjoittajan elämään lyhyen kirjeenvaihdon jälkeen. Ihan varmaan monien tunteisiin vetoaa näiden naissuhteiden ruotiminen, lemppaamisten jälkeiset masennukset ja parkumiset, eli kyllä sen pullaposkisen popparin rinnassa sykkiikin oikeasti lämmin sydän.

Jostain kumman syystä basististereotypiat eivät tämän lukemisen jälkeen oienneet mihinkään, niin kuin tähän tapaan: Basisti kohtasi jalkakäytävällä pari nunnaa, ja toinen kysyi: ”Voisitko auttaa meidät tämän vilkkaan tien yli?” Siihen basisti vastasi heti: ”Ilman muuta. Kaikki Batmanin kaverit on minunkin kavereita.”
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Yöstä valoon .
Sign In »

Reading Progress

October 25, 2019 – Started Reading
October 25, 2019 – Shelved
October 25, 2019 – Shelved as: 2010-luku
October 25, 2019 – Shelved as: musiikki
October 25, 2019 – Shelved as: nautintoaineet
October 25, 2019 – Shelved as: tietokirjallisuus
October 25, 2019 – Shelved as: yhdysvallat
October 25, 2019 – Shelved as: muistelmat-elämäkerrat-henkilökuvat
October 25, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.