Петър Стойков's Reviews > Един аристократ в Москва

Един аристократ в Москва by Amor Towles
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Още от първите страници авторът описва главния герой - млад руски аристократ, с такова майсторство и така картинно и живо, че той веднага ми стана не само антипатичен, но съвсем и безкрайно противен.

Има книги и герои, които дотолкова се противопоставят на най-основните морални и житейски възгледи, наклонности и разбирания на читателя, че той ги възневидява незабавно, категорично и дълбоко на едно вътрешно, интуитивно и бих казал емоционално ниво.

Самият начин на говорене и изразяване на главния герой, поведението му в лицето на комунистическата комисия, решаваща съдбата му, мислите, думите и действията му - всичко в него е толкова прям израз на бохемщина, фалш, маскиран като изтънченост, мекушавост, маскирана като незаинтересованост, плоско маниерничене, маскирано като маниери, че чак почнах да съжалявам, че не го осъждат на смърт чрез разстрел още на момента.

Забелязвам една тенденция сред определен вид... интелектуалци (да речем), които пишат против комунизма не защото са идеологически несъгласни с основните му икономически и социални постановки, а основно защото ... комунистите са прости. Не, нямам предвид днешните академични комунисти, които са същите претенциозни, либерални интелектуални говна като хората, които описвам.

Имам предвид истинските, реални комунисти, които правят истинските комунистически революции и едно от първите неща, които правят е да се захванат да разчистят точно тия претенциозни, либерални интелектуални говна, като ги пратят я в трудов лагер, я изправени до стената.

На всички е ясно, че не симпатизирам на комунизма в нито една от двете форми - нито претенциозно-интелектуалната, нито революционно-безкомпромисната.

Но не тая никакви симпатии и към безполезни, отнесени многознайковци, които понеже имат парите на тате, не се налага да работят и цял живот се мислят за много изтънчени, защото могат да различат един сорт вино от друг, въздишат по класическата литература и прекарват дните си в съзерцание на нищото и възвишено претенциозни разговори с подобни тем безполезни лайненца.

Ако на тоя руски "аристократ" предците му, руски графове, за които е имало само една истинска кариера - армията, и всичко останало е било под достойнството на истинския мъж, по някакво невероятно стечение на времево-пространствения континуум им се удадеше възможност да видят тоя лигав, мекушав и безполезен свой наследник, сигурен съм щеше да им се прииска да го наритат не по-малко, отколкото ми се искаше и на мен, докато четях тоя опит на автора да се представи в главния си герой.
6 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Един аристократ в Москва.
Sign In »

Reading Progress

September 11, 2019 – Started Reading
September 11, 2019 – Shelved
September 11, 2019 – Finished Reading

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Boris (new)

Boris Аз не я дочетох, някъде на 150 стр. Я зарязах. Страшна скука.


back to top