Mika Auramo's Reviews > Luiden tie – Gulagin jäljillä

Luiden tie – Gulagin jäljillä by Ville Ropponen
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review

it was ok
bookshelves: 2010-luku, historia, kauhu, politiikka, tietokirjallisuus, yhteiskunta

Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen kirjoittama tieto- ja matkakirja Luiden tie – Gulagin jäljillä vie lukijansa Neuvostoliiton ja Venäjän synkkään vanki- ja työleirimenneisyyteen.

Selkeästi eri lukuihin jäsennelty teos valottaa jo tsaarinvallan ajoilta peräisin olevaa pakkotyökoneistoa, jota tuolloin Katorgaksi nimitettiin. Eri puolilta silloista Venäjää toisinajattelijoita kuljetettiin syrjäisiin kolkkiin tekemään pakkotyötä, ja niiltä ajoilta on peräisin sanonta ”kyllä Siperia opettaa”. Niinhän se opettikin, ja Stalin kumppaneineen pani uutta puhtia terroriinsa systeemin avulla. Se sitten nimettiin Gulagiksi (Vankiasiain keskushallinnoksi).

Jo vuonna 1917 heti vallankumouksen jälkeen Tšeka ja vankileirit tulivat tutuiksi ”valtakunnan vihollisille”. Läpi Neuvostoliiton historian ja nyky-Venäjänkin aikana tuossa valtiokapitalistisessa diktatuurissa vääränlaisista ihmisistä haluttiin eroon ja ennaltaehkäistä heidän mahdollisesti aiheuttamaansa uhkaa valtaapitävälle eliitille. Pidätysprosessia kuvataan aika yksityiskohtaisesti samoin kuin terrorikoneiston kehittämistä eri vuosikymmenien aikana.

Vuonna 1926 rikoslakia uudistettiin siten (58 pykälä), että mahdolliset aikomukset rikoksiin määriteltiin rangaistavaksi, eli eräänlainen minority report otettiin aktiiviseen käyttöön. Valtionterrori yltyi 1930-luvulla, kunnes 1936 lähes kokonaan tuhottiin bolševikkien vanha kaarti, 1937 kidutus laillistettiin, NKVD ja sota-aikana Smerš tehosti edelleen tuhoamistoimintaa. 1950-luvulla näitä Gulag-vankeja oli jo yli viisi miljoonaa ja leirejäkin toistakymmentätuhatta. Vähemmistökansallisuuksia pakkosiirrettiin eri puolille Neuvostoliittoa yli 30 miljoonaa.

Pohjois-Venäjän kaivoksissa kuolleisuus hipoi lähes sataa prosenttia, ja muillakin leireillä eri aikoina puhalsivat välillä suopeammat tuulet, mutta yleensä ottaen työn tuottavuusprosentti oli heikonlaista, vaikka niin metroja, tehtaita teitä rakennettiinkin vankityövoiman avulla. 1950-luvulla jopa kuudesosa teollisuustyövoimasta olikin vankeja.

Vallanpitäjät vaihtuivat Hruštšovista Brezhneviin ja myöhemmin Andopoviin ja aina Putiniin saakka, mutta leirit ovat pysyneet – toki määrällisesti vähentyneet. 1970-luvulla Neuvostoliitossa keksittiin panna yhä suurempi joukko poliittisia vastustajia vankimielisairaaloihin Gulagin asemasta, ja noille potilaille diagnosoitiin skitsofreniaa ja ”pakkomielteisyyttä pyrkiä totuuteen”, eli toisinajattelu oli mielisairasta.

Sitä matkakirjamaisuutta tulee, kun kirjoittajakaksikko seikkailee eri puolilla nykyistä Venäjää, kiertelee vanhoja raunioita ja museoita. On hankaluuksia pysytellä kärryillä, missä päin kulloinkin ollaan, kun ainoastaan kirjan etuaukeamalla on suttuinen Venäjän-kartta, ja sekin on kyrillisillä kirjaimilla. Muutoinkin sananvalinnat ovat paikoin erikoisia. Gulagin varhaisvuosia aina vuoteen 1934 kutsutaan ”romanttiseksi vaiheeksi”, oma tiimi harhailee tehtaanraunioissa ja ”ruoppaa Intan laitamia”. Toisen maailmansodankin aikana saksalaiset vangit pantiin pakkotyöhön: ”Lihamylly käynnistyi jälleen hilpeästi suristen.” Kaunokirjallisista lähteistä eniten esimerkkejä on kaivettu Solženitzyniltä, ja muutoinkin sentyyppiset katkelmat on aika väkinäisesti ujutettu mukaan.

Kaiken kaikkiaan lukukokemus olisi varmaan ollut parempi, jos tieto- ja kaunokirjallisuuskin olisi saatu jouhevammin tähän kokonaisuuteen mukaan. Suuri osa historiantutkimuksen tuloksista on lähinnä lähteiden referointia, ja siitä suurimman osan nappaa Anne Applebaumin teokset. Jos se Gulagin historia kiinnostaa enemmän kuin matkamiesten tarinointi siellä takamailla, kannattaakin panna lukulistaan Applebaumin teos Gulag. A History.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Luiden tie – Gulagin jäljillä.
Sign In »

Reading Progress

August 9, 2019 – Shelved
August 9, 2019 – Shelved as: to-read
November 7, 2019 – Started Reading
November 7, 2019 – Shelved as: 2010-luku
November 7, 2019 – Shelved as: historia
November 7, 2019 – Shelved as: kauhu
November 7, 2019 – Shelved as: politiikka
November 7, 2019 – Shelved as: tietokirjallisuus
November 7, 2019 – Shelved as: yhteiskunta
November 7, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.