Michelle's Reviews > V znamení ametystu

V znamení ametystu by Majka Danihelová
Rate this book
Clear rating

by
3674894
's review
Feb 28, 2012

it was amazing
bookshelves: fantasy-high, read2013, slovak-authors, favorite, young-adult, heroine-likeable, crush-worthy-guys, amazing-world-building, read2017
Read 2 times. Last read July 12, 2013 to August 7, 2013.

29.8.2017 Po štyroch rokoch som sa dostala k re-readingu zľahka (alebo pomerne dosť? nie som si istá...) upravenej verzie a pokúsim sa teda dodať trochu racionálnejšie a objektívnejšie hodnotenie. V znamení ametystu je skvelým úvodom do série plnej obrovského potenciálu. Je poznať, že si autorka skutočne dala námahu s výstavbou svojho sveta - nielen z historického, ale aj z vizuálneho hľadiska. S hlavnou hrdinkou putujete po rôznych zákutiach Ametystového lesa, objavujete jeho minulosť i zvyky, a postupne odhaľujete záhadu, ktorá ju a jej príchod do nového sveta obklopuje. Obzvlášť oceňujem, ako sa autorke podarilo zdôrazniť Meggienu fish-out-of-water situáciu - ako sa odlišovala od ostatných obyvateľov nielen svojím správaním, ale aj svojím slovným prejavom. Prechod od jej presvedčenia, že všetko, čo sa okolo nej deje, je iba dobre naplánovaný žart, k jej akceptovaniu, že sa ocitla ďaleko od domova a že sa už možno nevráti späť, bol hladký, prirodzený a hlavne uveriteľný.

Kniha sa zameriava na hľadanie vlastného domova, hľadanie seba samého a svojho miesta vo svete. Veľkú rolu v ňom zohráva priateľstvo, ale nečakajte žiadny obrovský milostný románik, ktorý sa vo väčšine YA fantasy kníh zdá byť jednou z kľúčových ingrediencií - áno, nájdu sa tam aj romantické sklony, no ani zďaleka nie sú na vrchole zoznamu tých najdôležitejších vecí, s ktorými sa musia postavy vysporiadať. Ak môže mať čitateľ s niečím problém, potom je to samotná hrdinka a jej vzťahy. Meggie je priamočiara, otvorená, občas možno chladná, skôr vypočítavá a nie veľmi empatická. Trvá veľmi dlho, kým si s ostatnými postavami vytvorí skutočné puto, vďaka čomu môže pôsobiť až bezcitne. Je zameraná predovšetkým na vlastný návrat domov. Ale ak vezmeme do úvahy, že všetky bytosti okolo seba spoznala pred pár týždňami/dňami, dá sa naozaj čudovať, že by kvôli nim po pár dňoch neskočila do cesty letiacej guľke? Musíte naozaj zvážiť jej situáciu, aby ste boli ochotní pochopiť jej pohľad na svet, ale to nutne neznamená, že ju budete zbožňovať.

Príbeh má síce pomalší rozbeh - chce to zopár stránok, kým hlavná hrdinka aj čitateľ pochopí aspoň základné pravidlá tohto nového sveta či jeho terminológiu. Veci sa však zakrátko začnú komplikovať a Meggie sa musí presúvať z miesta na miesto za svojím cieľom. Občas sa spolu s ňou musíte zastaviť, nadýchnuť sa a vstrebať, čo sa práve stalo, lenže netrvá to tak dlho, aby ste sa začali nudiť. V priebehu čítania tiež môžete mať dojem, že niektoré veci vôbec nedávajú zmysel, že sa dejú zbytočne a že autorka si iba nedala dostatočný pozor pri editovaní vlastného príbehu, ale skôr či neskôr dôjdete do okamihu, kedy si poviete: "Ahááá, ono to nakoniec predsa len dáva zmysel." Nie je to práve oddychové čítanie a občas budete musieť tuho uvažovať, aby ste naozaj pochopili, čo sa okolo vás deje.

A na záver moja reakcia po epilógu:


7.8.2013 Absolútne totálne neobjektívne päť hviezdičiek. Ak by som ten začiatok nečítala už skôr, určite by som to prečítala (pri mojom pomalom tempe) na také dve posedenia a užívala by som si to jedna radosť. Presne ako som si to užívala aj teraz, takže je to vlastne jedno. Veľa high fantasy príbehov som nečítala, no som si istá, že Majka žáner trafila dokonale - je to správne komplikované a prekombinované s divnými menami a názvami a miestami a pravidlami, na ktoré sa človek musí fakt sústrediť, aby v tom nemal miš-maš. Rozhodne sa nejedná o oddychové čítania, treba pri tom zapáliť zopár mozgových závitov, ale to je len dobre, pretože v dnešnej dobe je tu oddychovej literatúry všade až-až, mám taký dojem. Dostalo sa mi aj akcie, aj prekvapivých zvratov (šokujúcich zvratov). Nejedna postava mi prirástla k srdcu (Wen), nejedna zaujala (Sky) - vrátane hlavnej hrdinky, čo sa veľmi často nestáva - Meggie je racionálna, emocionálne dosť stabilná (a trochu uzatvorená, ale to sa dá pochopiť) a konečne je to postava, o ktorej sa dá povedať, že je inteligentná a je to aj pravda. Mne osobne dosť záleží na tom, čo s ňou bude diať ďalej.
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read V znamení ametystu.
Sign In »

Reading Progress

February 28, 2012 – Shelved
July 12, 2013 – Started Reading
July 12, 2013 –
0.0% "Konečne som sa dočkala :D"
July 29, 2013 –
22.0% "Túto časť som už síce čítala, ale stále ma ten zvrat ohromuje..."
August 6, 2013 –
31.0%
August 7, 2013 –
75.0%
August 7, 2013 – Shelved as: fantasy-high
August 7, 2013 – Shelved as: read2013
August 7, 2013 – Shelved as: slovak-authors
August 7, 2013 – Shelved as: favorite
August 7, 2013 – Finished Reading
December 30, 2014 – Shelved as: young-adult
December 30, 2014 – Shelved as: heroine-likeable
December 30, 2014 – Shelved as: crush-worthy-guys
July 9, 2017 – Started Reading
July 9, 2017 –
3.0%
August 4, 2017 –
16.0%
August 13, 2017 –
32.0%
August 14, 2017 –
32.0%
August 14, 2017 –
42.0%
August 26, 2017 –
62.0%
August 26, 2017 –
70.0%
August 28, 2017 –
87.0%
August 29, 2017 – Shelved as: amazing-world-building
August 29, 2017 – Shelved as: read2017
August 29, 2017 – Finished Reading

Comments (showing 1-8 of 8) (8 new)

dateDown arrow    newest »

badgalriri no uz sa neviem dočkať kedy to dostanem do ruk :)


message 2: by Majka (new) - added it

Majka Danihelová Jeeeej :) Ďakujem :)


Neliss to znie supeeer


Michelle Kinga wrote: "no uz sa neviem dočkať kedy to dostanem do ruk :)"
Tak to neviem, kedy to dostaneš do rúk, ale ak áno, tak verím, že sa ti to bude páčiť :D

Majka wrote: "Jeeeej :) Ďakujem :)"
Nemusíš ďakovať, ja ďakujem, že som si to mohla prečítať :D

Neliss wrote: "to znie supeeer"
To neznie super, to je super :D


message 5: by Majka (new) - added it

Majka Danihelová Ja sa stále čudujem nad tým, že ťa tie moje keci neunudili. :D Ale tak som rada, že nie. To mám tak trochu motiváciu, aby som už konečne pokračovala v písaní.
Najhoršie je začať, potom to už ide, tie moje prvé kapitoly sú vždy kritické. BTW, ešte stále neviem, čo s tým začiatkom :D


Michelle Nemala som sa čas nudiť, pretože som sa musela sústrediť na fakty, aby som im porozumela :D A ver mi, že ťa úplne chápem (hoci u mňa začiatok päťky prebiehal dosť hladko :D), takže ti držím palce a verím, že čoskoro ten začiatok vyriešiš - aj keď teraz mám dojem, že som si svoje dojmy možno mala nechať na koniec a nie kecať do vetra a nasadzovať ti zbytočné chrobáky do hlavy :D


message 7: by Majka (new) - added it

Majka Danihelová Nie to nevadí, aspoň to vyriešim, ja som len potrebovala zistiť, či to vadí aj niekomu inému a nie len mne. Lebo nebola som si istá, čo presne mi nesedí. Ale tak ty si to super zhrnula a teraz aspoň viem, na čo sa mám zamerať.


Michelle Hádala by som sa s tebou, ale nie som si istá, či by to niekam viedlo, takže budem len prikyvovať :D Uprav to tak, aby si bola spokojná a určite budem potom spokojná aj ja :)


back to top