Петър Стойков's Reviews > Сребърна приказка

Сребърна приказка by Naomi Novik
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Да превръщаш среброто в злато, да “създаваш пари от нищото“, може да е благодатна тема за разглеждане на психологията на тълпите. Защото именно така изглежда търговията на неразбиращия човек – и до сега за повечето хора “истинската” икономика е само прякото производство, а всички други сектори (банково дело, финанси, застраховане, търговия и т.н.) са мошеничество, преливане от пусто в празно и направо чиста кражба.

Някакъв вътрешен инстинкт имаме ние хората, който ни пречи да се оправяме с парите. Имаме ги за "корена на всяко зло", а който има пари е съмнителен тип. Който пък дава пари назаем си е почти престъпник, а който взема - винаги "му се е наложило" и не е виновен, съжаляваме го. Виновен е мръсният лихвар, който му е дал, а сега иска (о боже!) да му се върне даденото. Кожодер!

Може всичко това да ви изглежда не особено релевантно на съвремието, но според мен в епитетите, които много хора наричат евреите, както и в аргументите, които дават за недоверието си към тях достатъчно ясно прозират точно кражбата им по някакъв неведом начин чрез магия от други хора.

Магията на главната героиня в Сребърна приказка, която може да превръща среброто в злато, е метафора именно на качествата, които са нужни , за да може човек да го прави. Именно затова тази нейна способност е най-силна в ледения свят, свят без чувства, свят на разум.

Именно затова тя се бори с огнения Чернобог, богът на чувствата, на яростта, който иска само да яде до пръсване без да мисли за нищо друго - така, както живеят живота си много хора и каквито са именно мнозинството от тия, които най-много мразят и се страхуват от магията на среброто.
18 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Сребърна приказка.
Sign In »

Reading Progress

May 20, 2019 – Started Reading
May 20, 2019 – Shelved
June 25, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.