Петър Стойков's Reviews > Хищникът: Жертвите в харема на Кадафи

Хищникът by Annick Cojean
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Едно време като падна комунизма, у нас безкръвно, а в Румъния - не чак толкова, излезе тъничка черна книжка, наименована "Тайните дневници на Елена Чаушеску", в която уж били побрани саморъчните писания на жената на диктатора за зверствата и извращенията, които двамата са вършили.

Макар да бях на 13-14 години тогава, веднага ми стана ясно, че описаното е прекалено абсурдно, за да е истина и книжката е изцяло измислена. Такива плиткоумни, булевардни книжици винаги са привличали читатели с бруталните си и подробни описания на сексуални и кървави сцени и авторите и издателите им винаги са се хранели от това да възбуждат най-примитивни чувства, комбинация от възмущение, гняв, праведност, съчувствие и разбира се похот и садизъм у читателите.

Настоящата книжка е абсолютно същата, само че написана от реномирана журналистка на в. Монд. Предвид разкритията за доста големи журналисти, които са направили кариери, като са ... "разкрасявали" историите, които разказват, изобщо не се учудвам на това, което Аник Коян пише.

Тъй както на всеки беше ясно, че Никулае и Елена Чаушеску тероризираха страната си и като цяло заслужено бяха убити, същото е ясно и за Кадафи. Това обаче не значи, че трябва сляпо да ги оприличим със зверове в човешки образ, да ги клепаме с всички грехове, идващи ни на ум.

Книгата, както подобава на жанра й, е пълна с подробни и картинни описания (от първо лице!) как невинни момиченца в тийнейджърска възраст лапат хуя на Кадафи, той брутално ги изнасилва всеки ден, кара ги да смъркат кокаин и какво ли не още. Текстът обаче е така елементарно написан, че дори тия неща не са интересни, а и от някои подробности става ясно, че много от тях не са и верни или поне са силно преувеличени.

Самата авторка очевидно прокарва идеята колко лош е бил Кадафи и колко е хубаво, че либийците са се освободили от него, описвайки еуфорията на населението, показвайки романтични картинки на идеалния им живот сега, след като него го няма... Само дето "сега" в книгата е преди няколко години и ми се ще да видя какво ще каже госпожа Коян за Либия без Кадафи сега - държава, в която има официални пазари за роби и като цяло се е върнала не в средновековието ами направо в античността...

Излишно е може би да казвам, че книгата не си заслужава да се чете дори ако искате все пак да научите неща за управлението на Кадафи и животът в Либия по негово време. Текстът е изключително плитък, без почти никакви описания или обобщения, включени са само измислени разкази за издевателства и нищо повече.
6 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Хищникът.
Sign In »

Reading Progress

April 27, 2019 – Started Reading
April 27, 2019 – Shelved
April 27, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.