Nickolas the Kid's Reviews > Η Δίκη

Η Δίκη by Franz Kafka
Rate this book
Clear rating

by
28908169
Για ακόμη μια φορά καταλαβαίνω γιατί ο Κάφκα είναι ένα μοναδικό λογοτεχνικό φαινόμενο. Είναι ένας συγγραφέας ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη που είναι βγαλμένες από τους χειρότερους εφιάλτες μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα πνιγερό κλίμα που επηρεάζει τόσο τους βασικούς του χαρακτήρες όσο και τον ίδιο τον αναγνώστη.
Διαβάζοντας την Δίκη σε κυριεύει ένα αίσθημα ότι ακροβατείς σε ένα σχοινί. Ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσεις την ισορροπία σου και να βρεθείς στο κενό. Ακριβώς όπως ο Γιόζεφ Κ. Ένας ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος χωρίς να το καταλάβει έμπλεξε στα γρανάζια ενός τερατώδους δικαστικού κυκλώματος καλούμενος να αντιμετωπίσει μια κατηγορία η οποία μοιάζει περισσότερο με κατάρα .

Κι ενώ αρχικά ο Κ. θεωρεί πως εύκολα θα αποδείξει την αθωότητα του, όσο προχωράει το βιβλίο καταλαβαίνει πως όχι απλώς έχει παγιδευτεί σε ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα αλλά και πως σταδιακά γίνεται ένας καταραμένος και απόβλητος άνθρωπος. Το παράλογο και το ονειρικό στοιχείο κυριαρχεί από την πρώτη σελίδα του αναγνώσματος. Χαρακτήρες διάφοροι συναντάν τον Κ.. Συνήγοροι, δικαστές, ανακριτές, μαστιγωτές, κληρικοί και καλλιτέχνες. Όλοι γρανάζια μιας μηχανής που έχει σκοπό να συνθλίψει εν τέλει την ύπαρξη του.
Στα 3 τελευταία κεφάλαια κορυφώνεται η αγωνία και ο εφιάλτης μέχρι να φτάσει το σχεδόν αναπόφευκτο τέλος του ανθρωπάκου.
Ο Γιόζεφ Κ. όπως και ο ίδιος ο Κάφκα δεν είναι ούτε αθώος ούτε ένοχος. Πουθενά μέσα σε όλο το βιβλίο δεν διαφαίνεται καθαρά ούτε η ενοχή αλλά ούτε και η αθωότητα του πρωταγωνιστή. Είναι όμως ενοχικός. Κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ο πατέρας του Κάφκα αλλά και ο εργασιακός του κύκλος του είχαν δημιουργήσει ενοχές και ανασφάλειες που φρόντιζε να τις τονίζει μέσω των ηρώων του.

Η Δίκη σαν βιβλίο έχει ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Σαν κραυγή κατά του αντισημιτισμού, σαν μανιφέστο ενός αναρχικού, σαν κατηγορώ προς τον Νόμο και την γραφειοκρατία. Νομίζω δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Απλά είναι ένα παράθυρο στο σκοτεινό κόσμο του Φράντς Κάφκα. Έναν κόσμο με μυστικές πόρτες, σκοτεινά δωμάτια και ιδιόμορφους χαρακτήρες.
Συγκλονιστικό από την αρχή έως το τέλος!

5/5!
54 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Η Δίκη.
Sign In »

Reading Progress

March, 2019 – Started Reading
April 10, 2019 – Shelved
April 10, 2019 – Shelved as: claustrophobia
April 10, 2019 – Shelved as: death-is-the-only-path
April 10, 2019 – Shelved as: beloved-and-more
April 10, 2019 – Shelved as: masterpieces
April 10, 2019 – Shelved as: one-person-s-tragedy
April 10, 2019 – Finished Reading

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Zhivko (new)

Zhivko Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν να διαβάσω τη Δίκη και τον Πύργο όμως δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα. Τώρα έχω βάλει στα προσεχώς τη Μεταμόρφωση και κάποια άλλα διηγήματα του, ελπίζω να μην έχουν την ίδια μοίρα με τα προηγούμενα.


Nickolas the Kid Εμενα αυτα που αναφερεις ειναι 2 απο τα πιο αγαπημενα μου βιβλια. Γενικα ο κοσμος και η γραφη του Καφκα μου ταιριαζουν. Η Μεταμορφωση ειναι αρκετα διαφορετικο βιβλιο απο τα υπολοιπα του Καφκα. Μπορει και να σου αρεσει, ομως θα ελεγα πως μαλλον ειναι μακρια απο τα γουστα σου...😊


Jackdaw Η μεταμορφωση ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου βιβλια. Το ειχα διαβασει μετα την δικη, και θεωρω οτι ειναι το καλυτερο εργο του Κ.


Nickolas the Kid Όχι!! Το καλυτερο ειναι η Δικη!!😛😛😛


ατζινάβωτο φέγι. Κι γώ ψηφίζω μεταμόρφωση !! Το διάβασα σε πολύ κομβική φάση και με συνεπήρε (περα απο το οτι με απελευθέρωσε).


Jackdaw Περα απο το emotional connection που δυσκολα μπορει να εξηγησει κανεις (για οποιοδηποτε βιβλιο), η μεταμορφωση ειναι ασυγκριτο εργο, σε ολα τα επιπεδα.


Nickolas the Kid Η Δικη και ο Πυργος μοιαζουν με μαγικα παραμυθια. Ο Καφκα υφαινει σε αυτα εναν σχεδον ονειρικο κοσμο. Η Μεταμορφωση νομιζω ειναι περισσοτερο γροθια στο στομαχι....


Jackdaw Γι'αυτο καθε φορα στο τελος νιωθω λες και με εχει πατησει νταλικα :D


Jackdaw sorry μπαινω απο κινητο (ugh!) ο ονειρικος κοσμος του Καφκα ειναι εφιαλτης σκετος, και ειδικα η δικη μου ειχε φανει πιο... "πυκνο" βιβλιο απο τα υπολοιπα. Θυμαμαι σταματουσα ανα 10 σελιδες.


ατζινάβωτο φέγι. Nαι συμφωνώ και με τους δυό σας ... Αν δεν έχετε δει τον Λαβύρινθο του Πάνα σας την προτείνω (με αφορμή την αναφορά περι ονειρικού κόσμου)


Nickolas the Kid Jackdaw wrote: "sorry μπαινω απο κινητο (ugh!) ο ονειρικος κοσμος του Καφκα ειναι εφιαλτης σκετος, και ειδικα η δικη μου ειχε φανει πιο... "πυκνο" βιβλιο απο τα υπολοιπα. Θυμαμαι σταματουσα ανα 10 σελιδες."

Πιο κλειστοφοβικός μου φάνηκε ο Πύργος λίμπε...


Nickolas the Kid ατζινάβωτο φέγι. wrote: "Αν δεν έχετε δει τον Λαβύρινθο του Πάνα σας την προτείνω (με αφορμή την αναφορά περι ονειρικού κόσμου)"

Πολυαγαπημένη ταινία του Ντελ Τόρο! Νομίζω την είχα δει στο σινεμά!


Jackdaw Η πρόταση παίζει να γράφτηκε με εμένα στο μυαλό που καίγομαι με Brooklyn 9-9 στο ριπίτ και δεν λέω να στρωθώ να δω μια ταινία. Ατζινάβωτό μου καλά τα μπενάβεις.

Χερ, έχω μείνει με την αίσθηση πως η Δίκη είναι "πιο" σε όλα από τον Πύργο. Δεν είναι όμως φρέσκια στο μυαλό μου, όταν την ξαναδιαβάσω, θα σου φορτωθώ εδώ.


back to top