Sini Helminen's Reviews > Noidan Käsikirja: Vampyyreita, aaveita ja outoja voimia

Noidan Käsikirja by Eric Maple
Rate this book
Clear rating

by
12699035
's review

liked it
Read 2 times

Noidan käsikirja oli kasarin ja ysärin lapsille nostalginen sukupolvikokemus: kirja jota kiellettiin, pelättiin ja piiloteltiin. Unettomat yöt, irti revityt kannet ja pelottavat kuvat elävät monen muistoissa. Niinpä kuin viimein tehtiin uusintapainos, se oli varsinainen mediatapaus ja herätti heti valtavasti kiinnostusta. Mutta miten hyvin Noidan käsikirja on kestänyt aikaa ja onko sitä aihetta tarjota uusille sukupolville, vai parempi jättää nostalgiannälkäisten kirjahyllyihin?

Nimestään huolimatta Noidan käsikirja ei opeta loitsuja, vaan se on yliluonnollisten asioiden yleistietokirja lapsille ja nuorille. Siinä käsitellään kattavasti niin vampyyrit, aaveet kuin harvinaisemmatkin mytologiset kauhut ja erilaiset uskomukset. Aikoinaan nimi Noidan käsikirja on varmasti valittu shokeeraamaan siinä missä musta pääkallokuvainen kansikin: 90-luvulle asti noidat liitettiin mielikuvissa uhkaavaan ja kiellettyyn ja yleisesti pelättiin saatananpalvontaa. Potterien suosion jälkeen kasvaneille nykylapsille mielikuva noidista on huomattavasti kesympi ja salonkikelpoisempi.

Yliluonnollisen tietokirjana Noidan käsikirjan etuja on edelleen runsas, värikäs, välillä myös graafinen kuvitus. Kirja käsittelee kattavasti ainakin muutamalla sanalla todella laajan joukon niin eri maiden vampyyriversioita kuin harvinaisia ja unohdettuja olentojakin. Kiinnostavia anekdootteja on myös huijauksista. Alakoululaista saattaa hieman hirvittää, mutta yhtä pelottava kuin maineensa kirja ei missään nimessä ole. Kolmosluokkalaisesta kuutoseen on ehkä kauhunjanoisen tehokkain aika kiinnostua Noidan käsikirjasta. Suosittelen ysärikauhukirjoista myös Aaveiden atlasta, joka oli oma lapsuudensuosikkini.

Kyseenalaisin piirre Noidan käsikirjassa on verisyyden sijaan sen tieteellisesti pätemätön parapsykologinen ote sekä nykylukijan silmään kummalliset jäänteet omalta aikakaudeltaan. Mukana on myös askarteluohjeita omiin yliluonnollisiin kokeisiin, kuten koomisena esimerkkinä kasvien tunteiden tutkimukseen ”vihaamalla” aktiivisesti kasvia muutama minuutti päivässä. Uri Gellerin lusikantaivuttelut ja kummittelun huuhaatieteelliset selitykset vielä menevät, mutta jutut Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen ”parhaillaan tekemistä” yliluonnollista testeistä saattavat hämmentää nykylasta kummitusjuttuja enemmän.

Arvio löytyy myös kirjablogista Siniset helmet: https://sinisethelmet.wordpress.com/2...
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Noidan Käsikirja.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
Finished Reading
February 25, 2019 – Shelved

No comments have been added yet.