Петър Стойков's Reviews > Драконът на Негово Величество

Драконът на Негово Величество by Naomi Novik
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Наоми Новик отново се изявява като доста добра разказвачка и поставя началото на интересна поредица исторически базирано фентъзи.

Войските на Англия и Наполеон яздят дракони, но иначе нещата са почти исторически достоверни, а авторката запазва изключително симпатичния си навик да обяснява дребните неща, което придава една много приятна завършеност на текстовете й (зачатъци на почин, известен иначе като Rational fiction).

Този път в книгата няма горещи секс сцени като в Изтръгнати от корен, но фактът, че отношенията на ездачите и драконите им са прокси за това как Наоми вижда отношенията мъже-жени (в невинно-любовен аспект), a Темерер е своеобразен Mary Sue на самата нея може да е моя лична теория на конспирацията, но прекалено ми се набива в очи, за да го пропусна.

Преводът е доста добър и личи, че преводачът има добри познания по български, както и литературен талант, което е важно, но доста рядко срещано у преводачите в днешно време. Недоумение предизвиква у мене само решението в книгата видовете дракони да са написани фонетично на английски, а не да са преведени - примерно видът Лонгуинг съвсем добре може да се преведе като дългокрил, Копър Регал като кралски меден (дракон) и т.н.
9 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Драконът на Негово Величество.
Sign In »

Reading Progress

January 23, 2019 – Started Reading
January 23, 2019 – Shelved
January 27, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.