Tet Roberts's Reviews > het journaal van Hendrick Hamel

het journaal van Hendrick Hamel by Hendrick Hamel
Rate this book
Clear rating

by
9102299
's review

really liked it
bookshelves: history

De VOC-boekhouder Hendrik Hamel stapte in 1653 in Batavia aan boord van het schip De Sperwer voor een korte tocht naar de Japanse handelspost Deshima. Door de plotseling oprukkende storm sloeg het schip kapot op een onbekende kust die van het eiland Jeju, ten zuiden van Korea bleek te zijn. Van de 64 opvarenden overleefden 36 de schipbreuk.

Eerst dachten de bemanningsleden dat ze op een onbewoond eiland zaten, maar al gauw zagen zij zich omringd door soldaten van de plaatselijke gouverneur. Deze namen de VOC-mannen gevangen, die met handen en voeten probeerden duidelijk te maken dat ze weer weg wilden, naar Japan. Ze werden gevangen gehouden in de woning waar jaren eerder de verbannen koning Gwanghaegun van Joseon zijn laatste jaren had doorgebracht. Uiteindelijk liet de gouverneur tot hun verbazing een tolk halen: de Nederlandse Jan Jansz. Weltevree. Hij vertelde dat de Koreanen hem al 26 jaar vasthielden. De schipbreukelingen moesten volgens hem rekenen op hetzelfde lot.

Jan Jansz. Weltevree kreeg gelijk. De Koreaanse koning, Hyojong van Joseon, wilde de vreemdelingen niet laten gaan. Hij nam ze in dienst en onderhield ze. Hoewel de Nederlanders voortdurend ontsnappingsplannen maakten, pasten ze zich met de jaren steeds meer aan. Ze leerden Koreaans, kochten huisjes en verdienden wat geld met bedelen en verhalen vertellen. Na dertien jaar lukte het Hendrik Hamel en zeven anderen toch te ontkomen. Met een klein scheepje voeren ze naar Japan, waar ze zich meldden bij de handelspost. In opdracht van de VOC beschreef Hamel de gebeurtenissen en het land. Door zijn verhaal ging Korea leven in Europa en daar zijn veel Koreanen nu nog trots op.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read het journaal van Hendrick Hamel.
Sign In »

Reading Progress

January 13, 2019 – Started Reading
January 13, 2019 – Shelved
January 13, 2019 – Shelved as: history
January 13, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.