Петър Стойков's Reviews > Свят на смъртта I

Свят на смъртта I by Harry Harrison
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Хари Харисън е един от малкото автори на фантастика, чиито романи са четими и ако си надвишил младежката възраст. Първо, са задоволително кратки, така че няма време да ти писнат. После, въпреки, че са кратки, успяват да са зарибителни и интересни и да имат задоволително действие и завършек.

Освен това, Харисън успява да направи една малка, но според мен истинска магия, или фокус ако щете, която толкова много други автори на фантастика и трилъри не успяват да направят - а именно да създадат може би минимална, но все пак толкова нужна дълбочина на образите на героите си. Не ме разбирайте погрешно, все пак какво толкова да искаш на 150 страници. Но все пак хората, които шават в книгите на Харисън не са ЧАК толкова плоски, картонени изрезки, едва наподобяващи живи хора, колкото са в останалата литература от тоя тип.

Харисън освен това залага на антропологичния ъгъл така, че практически всяка от книгите му се занимава с различна планета, на която човешкото общество, откъснато от останалата част от човечеството и/или поставено пред невъзможни условия на живот, се е развило по различен и интересен начин. И Свят на смъртта I не прави изключение.

Това е началото на приключенията на прекалено наподобяващ "Стоманения плъх" но все пак различен (LOL не съм казал, че Харисън е особено оригинален в хрумванията си) комарджия, който е умел в уловките и хитрините на цивилизования живот, но изведнъж се сблъсква челно с реалността на една особено дива планета и хората, живеещи и оцеляващи на нея - и е запленен от нея и от тях.
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Свят на смъртта I.
Sign In »

Reading Progress

January 10, 2019 – Started Reading
January 10, 2019 – Shelved
January 16, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.