Петър Стойков's Reviews > Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking

Salt, Fat, Acid, Heat by Samin Nosrat
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Сочена за най-гениалната книга в кулинарното изкуство, тя просто потвърди отдавнашното ми виждане, че всички форми на това "изкуство" са просто усложнени упражнения в това да накараш продуктите в ресторантската кухня да имат вкус на добри и пресни, традиционни храни и авторката изобщо не крие това.

Колкото и да сотира, фламбира и маринова, всички тия усилия идват от стремежа й да достигне в кухнята на ресторанта си оня вкус, който помни от обикновения сандвич със солено домашно сирене и краставица в питка, който майка й е приготвяла за плажа в родния й Иран или кебапът, който чичовците й и сега, по време на семейните събирания, пекат на толкова нагорещена тенекия, че космите на ръцете им изгарят.

Наистина, книгата е добре написана, с ясни и понякога поетични обяснения, но седемнайсет вида сол и няколко "пласта" подкиселяване ми идват както в повече, така и напълно излишни. Повечето от написаното е теория, предназначена за хора, достатъчно опитни в основите на готвенето, която може би ще да е полезна за професионален готвач или фууди-хипстър.

Аз обаче не съм нито едното, нито другото и ако ми се прииска сандвич с домашно сирене и краставица, мога просто да си направя такъв, да го посоля с обикновена сол и да го изям с кеф. А историята, как някакъв международно признат готвач накарал авторката да сложи малко оцет (о ужас!!!) в супата си и нейния тотален шок как това подобрило вкуса, доста ме разсмя. Оцет в супата! Кой да знае, че в кварталната ми шкембежджийница толкова ги разбират работите :Р
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Salt, Fat, Acid, Heat.
Sign In »

Reading Progress

December 31, 2018 – Started Reading
December 31, 2018 – Shelved
December 31, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.