Ana Knjige su moj svijet's Reviews > Durgina kuća

Durgina kuća by Jelena Hrvoj
Rate this book
Clear rating

by
18273081
's review

it was amazingTrebalo mi je nekoliko dana da mi se čitalački dojmovi slegnu nakon ove knjige – nakon OVAKVE knjige. Zapravo, trebalo mi je nekoliko dana da dodjem k sebi. Ova knjiga je iznimno uznemiravajuća, ali i ozbiljno dobra.

Trenutak u kojem se djetinjstvo cijepa i prerano dolazi zrelost bližio se sa svakim prijeđenim korakom, svakim otkucajem srca i svakim milimetrom koji ju je dijelio od prostorije.


“Durgina kuća” jezovita je knjiga. Ovo je psihološki triler koji graniči s hororom, u najboljoj maniri velikog Stephena Kinga. Hrvoj strpljivo pripovijeda priču o tri djevojčice okrutnih sklonosti, knjiga je puna urođenih psiholoških patologija, bez da ikad zanemari i stvarne traume koje djevojčicama daju kontekst za njihova (ne)djela, iako nikad ne služe i kao opravdanja.

Danas je napokon došao dan kada će njezina umjetnost doći do izražaja. Dan kada će pokazati ljubav i mržnju, strah i pohlepu. Kaliope Zana izašla je iz kuće ispunjena, sigurnog koraka i spremna uprljati ruke krvlju koju je toliko cijenila.


Likovi su uvjerljivo psihološki profilirani. Dijalozi su istinski nijansirani. Nije uopće lako osmisliti razgovore koji se odvijaju između pretpubertetskih djevojčica – da zadrže djetinje manire i naivnost, a da s druge strane vode priču kroz odraslije boje koje je autorica osmislila.

“Durgina kuća” je prije svega nepredvidljiva. Po meni, to je ogroman kompliment, pomalo sam odustala od žanra trilera zbog svoje predvidljivosti, i koji se previše oslanja na svoje pravilo “obrata” u zadnjem činu. Hrvoj se ne opterećuje s time. Svaka stranica potencijalni je obrat, a preko njih prelazi neusiljeno. Ta lakoća koja graniči s nemarnošću podiže jezu još koji stupanj više.

Do kraja knjige usijanje je iznimno, i mislim da s lica nisam skidala dojam duboke potresenosti pričom. Jelena Hrvoj sposobna je priču odvesti tamo gdje moja mašta ne ulazi. Koliko god sam čula da su detalji priče uznemiravajući – nisam mogla ni zamisliti ovo. Možda sam ipak trebala pročitati fantastičan uvod književnice Sonje Smolec odmah na početku, kako je i osmišljeno, umjesto da ga preskočim. Možda bi me mrvicu pripremio za genijalnost i poremećenost onog što me na stranicama ove knjige očekuje.

Ovo je priča koja se poigrava svojim magnetizmom. Privlačila me i odbijala u isto vrijeme. Osjećala sam kao da je stvarna i sasvim nevjerojatna u isto vrijeme. Priuštila mi je iznimno čitalačko iskustvo, iako se ni s jednim dijelom pričem nisam uspjela istinski povezati ili u njima pronaći.

Ova nezaboravna knjiga dokaz je da pred našim očima, u malom kutku Hrvatskog Zagorja, raste talent koji donosi nešto novo na naš čitalački buffet. Sve što Jelena Hrvoj napiše, ja ću pročitati.

Originalni osvrt možete pročitati ovdje: https://knjigesumojsvijet.com/2019/01...
8 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Durgina kuća.
Sign In »

Reading Progress

December 30, 2018 – Started Reading
December 30, 2018 – Shelved
January 3, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.