Петър Стойков's Reviews > Умни пари - Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България

Умни пари - Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в Б... by Стойне Василев
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing
bookshelves: всеки-трябва-да-прочете

Когато подписвах договора за настоящата си работа, трябваше да подпиша и една купчина декларации, в една от които трябваше да декларирам какви задължения имам към банки и лица. Когато казах на инспектора ЧР че нямам кредити, тя ме погледна сякаш вижда извънземен и шокирано ме попита "Ама как така?!?".

Разбира се, огромната част от хората живеят от заплата до заплата и на кредит. Тия, които са по-добре финансово имат ипотечни кредити и кола на лизинг, а тия, които са зле - бързи кредити от типа "вземи 1000 върни 3000".

Аз самият не живея на кредит, но не съм и особено спестовен, поради което доста късно в живота си се замислих за спестяване и, след като минах началния етап на спестяването, за евентуално инвестиране, щото "бурканбанк" не ми се вижда особено добра оферта. Разбира се, прочетох няколко американски книги за спестяване и инвестиране, но повечето съвети в тях са неприложими за обикновен човек в България.

По някакво вселенско съвпадение, съвсем случайно попаднах на "Моите пари" на Стойне Василев, като забелязах че в нея (поне според рекламата) да има информация за възможностите за инвестиране в България. Налага се да кажа, че въпреки забавното си първо име и склонността да дава примери в шоколади, авторът определено доставя това, което обещава.

Без да е дразнещо надъхан "гуру" (знаете ги тия), без да се опитва да продава собствените си консултантски услуги, без прекалено да опростява нещата "For Dummies", нито да затъва в икономическа теория, той успява на съвсем обикновен, разбираем език да обясни основите на спестяването и инвестирането у нас, за всеки обикновен човек и семейство.

Специално мен ме интересуваше да науча само за достъпността у нас на взаимните фондове и борсово търгуваните индексирани фондове, което е само 2 глави от книгата, но и другите съвети не ми бяха никак излишни - стратегии за спестяване и инвестиране, видове застраховки (и главно тази за живот с инвестиционен елемент).

Основното, което Стойне Василев успява да покаже в книгата си е, че инвестирането не е сложна дейност за богаташи, а това, което цяла Европа и САЩ знае отдавна - че то е неделима част от спокойното финансово бъдеще на всеки обикновен човек, с обикновен доход.
34 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Умни пари - Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България.
Sign In »

Reading Progress

December 11, 2018 – Shelved
December 11, 2018 – Shelved as: to-read
December 16, 2018 – Started Reading
December 16, 2018 – Finished Reading
December 31, 2018 – Shelved as: всеки-трябва-да-прочете

Comments Showing 1-11 of 11 (11 new)

dateDown arrow    newest »

Стойне Василев Благодаря ти за обратната връзка. Много е ценна за мен.


Петър Стойков не повече, отколкото книгата ти е ценна за мен :)


message 3: by ju (new) - added it

ju супер, бях загледал тази книга, но не можех да преценя дали ще ми е полезна наистина :)


Теодор Купих я заради този отзив (преди това не бях чувал за книгата). Жена ми я подхвана първа и засега не може да я остави, казва че е много увлекателна.


message 5: by Marin (new)

Marin значи не става ясно как да станем следващия Джордж Сорос? за какво ми е тогава? аман дребняци с жълти стинки. искаме сериозни обещания и тежки заглавия, тип как да станеш милиардер с пет съвета от Джак Ма, сама в нашата книга, само сега!!!


Стойне Василев Marin wrote: "значи не става ясно как да станем следващия Джордж Сорос? за какво ми е тогава? аман дребняци с жълти стинки. искаме сериозни обещания и тежки заглавия, тип как да станеш милиардер с пет съвета от ..."

Ако търсиш нещо бързо, лесно и вкусно, тази книга не е за теб :) Аз обещавам само това, което мога да изпълня, а то е "Умни пари" да ти даде основата на финансовата грамотност, да научиш как може да управляваш парите си и да инвестираш. Останалото зависи от теб и прилагането на тези знания.
Успех!


message 7: by Marin (new)

Marin Въпреки това, ще я взема. Ще й дам шанс. Нали затова сме християни първо, и чак след това капиталисти...


Стойне Василев Marin wrote: "Въпреки това, ще я взема. Ще й дам шанс. Нали затова сме християни първо, и чак след това капиталисти..."

Това ми хареса. Ще кажеш после, когато я прочетеш, дали си е струвала инвестицията.


message 9: by Marin (new)

Marin Ще кажа, да, след като я прочета, макар, че самото същинско обогатяване, което очаквам да ми се случи, предполагам ще изиска малко повече време от прочитането на книгата, за да разберем и ефективността от инвестицията в нея.

А и в крайна сметка, нищо да не се случи, самото поощряване на прохождащ автор е винаги благопристойно дело...

пп(м/у другото, това са целенасочено фейк коментари, търсещи определено внушение, не знам дали разбирате. сигурен съм, че книгата си струва, в което ще се уверя скоро)


Петър Стойков баце щом няма да направиш милиона за 8 седмици, кво се мориш изобщо


Игнат Ганев Истински стойностна българска книга в сверата на финансите.


back to top