Петър Стойков's Reviews > Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects

Nutrition and Physical Degeneration by Weston A. Price
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing
bookshelves: всеки-трябва-да-прочете

В края на 19 век индустриализацията на света върви с пълна сила и индустриалните храни започват да навлизат сред все повече общества. Захар, бяло брашно, консервирани храни, хидрогенизирани растителни масла - са вече съвсем евтини и стават основни хранителни продукти на много хора, които до сега са се хранили по традиционния начин - с отгледани от тях продукти.

Авторът Уестън А. Прайс е канадски зъболекар, който забелязва, че точно в този период бизнесът му се увеличава неимоверно - водят му деца с десетки кариеси, с маломерни челюсти и криви зъби - при условие, че родителите им, невежи селски хора, имат силни, здрави и правилни зъби.

В продължение на десетилетия, той и съпругата му обикалят света, за да изучават местните примитивни хора, които живеят и се хранят според древните си традиции и обичаи и техните сблъсъци с модерните храни (главно що се отнася до здравето на зъбите им). Двамата документират изследванията си с над 15 хил. фотографии и издават тази книга през 1939 г.

Изводите, които правят са фрапиращи - независимо дали става дума за селяни в швейцарските алпи, ескимоси, папуаси или африкански племена, туземците практически не познават кариеса и зъбните изкривявания. Зъбите им са често мръсни, изтъркани от употреба и с наслоен зъбен камък, но не са развалени. Наблюдават се кариеси между 0.09-5 на 1000 зъба.

Там обаче, дето тия местни хора вече са в контакт с цивилизацията и ядат бяло брашно, захар и производните им храни, не само зъбите им се развалят неимоверно (разбира се, за това допринася и фактът, че не ги мият), но и се наблюдават зъбни и челюстни изкривявания.

Изводът на автора от тия наблюдения, изследвания на храните и проведени клинични експерименти относно хранителното съдържание на традиционните храни са изключително интересни и полезни и някои по-късни учени наричат У.Прайс "Чарлз Дарвин на хранителната наука".

Прайс обръща голямо внимание на мазнините като основен разтворител на повечето витамини - особено кравето масло от хранени с трева крави, рибеното масло и маслото от рибен черен дроб. Описва също така и пълнозърнестото брашно, като източник на калций и фосфор (макар че племената, които се хранят с напълно животински храни - инуити в Аляска и масаи в Африка - имат всъщност най-ниски нива на кариес).

Макар в книгата да личат недостатъците на епохата (малко архаичен научен подход и език, модерните за периода расови залитания и т.н.) тя е невероятно четиво за тия от нас, които се интересуват от здравословен живот и хранене.
17 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Nutrition and Physical Degeneration.
Sign In »

Reading Progress

July 27, 2018 – Shelved
July 27, 2018 – Shelved as: to-read
March 16, 2019 – Started Reading
March 16, 2019 – Finished Reading
January 10, 2020 – Shelved as: всеки-трябва-да-прочете

No comments have been added yet.