Петър Стойков's Reviews > Распутин

Распутин by Henri Troyat
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it
Read 2 times. Last read July 11, 2018.

Всички сме чували за Распутин, мистикът-женкар от руския царски двор. Това, което не сме чували е, колко голямо влияние всъщност е добил той над царското семейство и съответно политиката в Русия в началото на 20век.

Този доста прост и определено луд, но по някакъв начин невероятно завладяващ човек има всички данни на лидерите на секти както в древността, така и днес. Въпреки, че практически всички странични наблюдатели безпроблемно виждат през набожната му фасада и изобличават в безбройни секретни доклади и вестникарски статии откачените му идеи и вярвания, безподобното пиянство и разврат, това не може да спре тия, които са под негово влияние (руското царско семейство, част от аристрокрацията и народа) да го имат едва ли не за пророк, да му доверяват всичко и да му се доверяват за всичко.

Интересно беше да видя Русия в началото на 20в. от другата страна - тая на царския и аристрокрацията, докато в предишната книга за Младия Сталин я бях видял от страната на революционерите от всякакъв калибър, които по същото време работят за разпада на управлението на империята. Общото впечатление е, че Распутин е като че ли символ на броженията и отчаяното търсене на вяра в нещо от страна на народа, който вижда лошото положение на страната си и едновременно на наивността и неинформираността на висшите кръгове относно същото.

Книгата е интересна, но не е на обичайното за Анри Троая ниво.
2 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Распутин.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
July 11, 2018 – Started Reading
July 11, 2018 – Shelved
July 11, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.