Петър Стойков's Reviews > Червената лястовица

Червената лястовица by Jason  Matthews
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Никога не съм си падал по шпионски романи и филми - тия тайнствени преследвания из разни улички, размяна на пароли посред нощ, промъквания за секретни документи и играта на котка и мишка на дребно, върху която обаче са заложени съдбините на света (ама всъщност не са) винаги ми е била доста досадна. Джейсън Матюс е пенсиониран агент от ЦРУ и може би това е вълшебната съставка, която прави Червената лястовица доста интересна - дотолкова, че да грабне вниманието ми и да не го остави до края.

Книгата позволява да хвърлим един поглед във вътрешността на вечната шпионска игра, да се запознаем с някои от използваните методи и тактики, да видим една страна от отношенията на САЩ и Русия.

Авторът явно познава добре руският шпионски жаргон, но познанията му по разговорен руски очевидно не са на ниво, така че постоянните му вметки на руски думи в текста доста често не са на място, личи си, че е взел английски речеви конструкции и ги е превел с речник, докато руснак би използвал идиом или друга дума.

Като цяло, авторът е на същото мнение като Гари Каспаров относно Русия на Путин - че СССР не е преставала да съществува, просто е променила формата си, че Студената война никога не е преставала, просто е станала по-хибридна и че методите и тактиките на тайните служби на Русия за подриване на другите държави и за държане в подчинение на собственото й население не се различават от тия от преди 1989г.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Червената лястовица.
Sign In »

Reading Progress

July 8, 2018 – Started Reading
July 8, 2018 – Shelved
July 8, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.