Konstantin's Reviews > The Flowers of Evil

The Flowers of Evil by Charles Baudelaire
Rate this book
Clear rating

by
60906430
's review

liked it

Poetika i ceo estetski aspekat me jako podsećaju na poeziju Milutina Bojića (koju sam, gotovo kompletnu, pročitao pre neke 2 godine i teško svario), što me u najmanju ruku vrlo iznenadilo, ali mi je istovremeno pružilo dobru priliku da povučem neke paralele.

Opsesija krvlju, krvnicima, uništenjem, pirovima, istočnjačkim orgijama, ženama, duhovima i religijom kod Bojića je ukalupljena, često i neuspešno, u neke bezlične, rodoljubive, erotski pasivne okvire - dok je to kod Bodlera otišlo, umesto za tih par koraka unazad, za korak unapred i preraslo u čistu senzualnost, žar, putenost.

Možda mi je upravo zbog toga dosta bolje "legla" ova zbirka nego bilo šta Bojićevo što sam čitao. Ispostavilo se da je moja edicija tek izbor iz Bodlerovog opusa (i to prilično skroman i nasumičan, ako smem da primetim), tako da bih svakako voleo da pročitam kompletno Cveće zla pre nego što donesem neke čvršće sudove.
19 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Flowers of Evil.
Sign In »

Reading Progress

May 20, 2018 – Shelved
May 20, 2018 – Shelved as: to-read
March 6, 2019 – Started Reading
March 6, 2019 – 0.0% "I'm in fact reading a selection of poems which consists of about a third of them... Would definitely like to read the full copy someday."
March 9, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.