Петър Стойков's Reviews > Петър Велики

Петър Велики by Henri Troyat
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Знаменитият цитат гласи, че "Властта покварява, а абсолютната власт покварява абсолютно". Истината в него може да се види в практически всеки пожизнен диктатор на многобройните африкански и други държавици, дето след 30 г. когато никой не смее да им каже когато почнат да говорят и правят глупости, въпросните диктатори почват да носят идиотски униформи, да издигат златни статуи на себе си и даже в отделни случаи да ядат хора.

Сега си представете същия случай на абсолютна власт, само че първо, много по-абсолютна отколкото можем да си представим в днешно време, в която думата на диктатора е буквално закон, и тоя диктатор е диктатор от дете, така че даже не е имал възможност да види какво е нормален живот и нормални отношения между хората.

Факт е, че Петър Велики е бил алкохолик, курвар, който е живеел за пирове и денонощни пиянства, невъздържан простак, биещ приятелите и подчинените си и каращ ги да се напиват до насиране под страх от смъртно наказание, жесток до безчовечност мъчител, участващ с жив интерес и ентусиазъм в модерните през епохата немислими днес мъчения и екзекуции на хиляди обвинени, че му се противопоставят.

Но предвид в какво се превръщат дори днес хора с много по-малко власт, отколкото той е имал, които са били на власт много по-малко време, отколкото той е бил, можем ли наистина да го упрекнем за това какъв човек е бил и какво е правил? Можем ли да кажем, че много от нас биха били по-добри от него, в такива условия, особено предвид епохата, в която е живял?

Можем ли да кажем за себе си, че ако някой ни даде такава безгранична власт над милиони човешки души, такова абсолютно господство над една от най-големите империи в света, ако никой още от деца не ни научи на разликата между добро и лошо... Толкова ли високо мнение имаме за своя разсъдък и морални устои, та да сме ме сигурни, че с течение на времето нямаше да се превърнем в създания, много по-гротески от него?

Иронично е, когато четем за живота и начина му на управление, но сред руските царе и императори Петър дори е един от по-добрите, що се отнася до отношението му към руския народ. Той е, както казват американците "по-голям от живота" и е живял по единствения начин, който е познавал - и през това време се е опитал що-годе успешно да завлече ритащата и съпротивляваща се руска империя и общество от средновековието в ако не 18ти, то поне в отиващия си 17ти век.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Петър Велики.
Sign In »

Reading Progress

May 20, 2018 – Shelved
May 20, 2018 – Shelved as: to-read
September 19, 2018 – Started Reading
September 19, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.