Петър Стойков's Reviews > Защо спим?

Защо спим? by Matthew Walker
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Сънят продължава да е една от най-големите загадки на биологията - практически никой не е успял да даде задоволителен отговор на това защо спим.

Не само ние, а всяко живо същество на планетата има периоди на нощна неактивност - от растенията, през амеби, насекоми, птици и бозайници, та до хората. Сънят е проучван и продължава да бъде проучван подробно от учени от най-различни дисциплини - биология, медицина, невробиология, психология и т.н. и днес имаме доста ясна представа за голямата част от процесите, които се случват, докато спим.

Процеси, нужни както на мозъка, така и на тялото да се възстановява, да съхранява спомени, да отделя хормони и да прави хиляди други неща, без които както ние, така и животните залиняваме и умираме в рамките само на няколко дни. Процеси, които никой до сега не е успял да обясни, защо не могат да се случват, докато сме будни.

Дори живите същества, които нямат мозък спят - една на пръв поглед еволюционно вредна практика, защото така най-малкото се излагат на нападения от хищници. Така че трябва да има някаква много важна причина всички те (ние) да изпадат в безсъзнание и да не мърдат за няколко часа в денонощието.

Но никой не знае коя е тя, включително и авторът на настоящата досадно дълга книга. Наистина, Матю Уокър подробно описва всички процеси, протичащи при съня, всички негативни ефекти на безсънието, прилага и разказва много от довелите до разбирането ни за тях изследвания и експерименти... но, естествено, не може да отговори на въпроса защо.

Книгата съдържа и някои добри съвети за хора, които имат проблеми със съня.
9 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Защо спим?.
Sign In »

Reading Progress

April 26, 2018 – Shelved
April 26, 2018 – Shelved as: to-read
July 7, 2019 – Started Reading
July 7, 2019 – Finished Reading

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

Стефан Радев .. И всичко написано в книгата можеше да се разкаже в 20 стр... :D


Петър Стойков именно


back to top