Петър Стойков's Reviews > Боен клуб

Боен клуб by Chuck Palahniuk
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Ако има нещо поне за замисляне, това може би е удивителната склонност на хората да НЕ правят това, което прави Тайлър Дърдан, т.е. да не всяват хаос в подредените обществени и други системи, около които сме изградили живота си, въпреки това (всяването на хаос като Тайлър), да е удивително лесно.

В едно предаване относно тероризма (нищо общо с книгата) експертът обясни, че е примерно е нужно само двама души с кола да обикалят САЩ на случаен принцип и от време на време да застрелват по някой случаен минувач, за да хвърлят страната в невиждана паника. Никой няма да може да ги хване, нито ще знае изобщо какво става. Но никой не го прави, даже терористите - и те се придържат към "изградената" обществена система на тероризъм даже - с бомби и масови стрелби.

Та колко му е да пикаеш в супата в ресторанта в който работиш, но даже това не правят хората, еле пък да организират анархистки терористични актове. Явно имаме някакъв вроден вътрешен подтик към самоорганизация в социални системи и спазването им и той е толкова силен, че му се подчиняват даже даже тия, които се борят срещу тия системи. Винаги съм смятал, че ултимативната ирония е изразът "организация на анархисти" ;)
8 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Боен клуб.
Sign In »

Reading Progress

April 18, 2018 – Started Reading
April 18, 2018 – Shelved
April 26, 2018 – Finished Reading

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

Natalia Yaneva В Homo Deus Ювал Харари обяснява как тероризмът е just for show и създаване на масова и ефектна паника, защото няма средства за нанасяне на реални вреди. Съответно контратероризмът трябва да отвърне с подобаващи high profile акции, че да се знае, че се върши нещо.

Харари обяснява и че човекът е най-напредналото животно не за друго, ами защото е съумяло да си сътрудничи с големи групи други животни като него - нещо, което го няма в такъв мащаб при никой друг вид. Съответно, да, какъвто и да си нихилист, от десетки хиляди години ти е заложено да спазваш ред, та и пикането в супата си е немалък подвиг.


message 2: by С. (new) - added it

С. Р. Човекът просто може да говори, а това неизбежно води до самоорганизация. Ако всички животни можеха да говорят мислите си може би нямаше да сме най-"умните", ние не сме най-умните, а първите проговорили.


back to top