Kristiana Cankowa's Reviews > A Midnight Clear

A Midnight Clear by William Wharton
Rate this book
Clear rating

by
48529747
's review

really liked it

Още от миналата година ми се искаше да прочета книга свързана било то със ПСВ или ВСВ, истината е че ми се отдаде шанса и то на няколко пъти, но щом не съм прочела нито една от 3-те книги които имам, значи не съм била готова. Гледала съм много и най-различни документални филми за воините, но исках и да прочета и ето че със последното намаление на Сиела си взех "Отбой в полунощ".
Държа да отбележа че твърдо съм против тези воини или които и да било всъщност, по-скоро се вълнувам от живота на другите хора, тези които не са участвали директно във войната, но са нямали избор и са живели по-друг начин със нея или пък самите войници и тяхното ежедневие и мислене, защото от всичките филми които съм гледала съм разбрала че за един войник има живот преди и след войната, никога не са се връщали същите, ако въобще са успеели да я преживеят.

Тук историята ни запознава със Американският разузнавателен взвод 8010, съставен от 24 войници събрани след като са изкарали най-голям резултат на теста за интелигентност.
Но по от-близо са представени 7-8 човека, с които ще се запознаем.
Уил Нот е момчето което ни разказва историята, той е и командир на този взвод. Във входа на историята разбираме че от всички 24 човека във отделението, само двама са на 26г. а всички останали са под 20 годишна възраст.
Не знам дали да го приемам за странно, но по-това време, по-време на война е било нормално да преобладават момчетата на 20г., а момчетата над 25г. са ги смятали вече за стари.
Та, една малка групичка от този взвод е изпратен във Арденските гори, във замък който да използват за да следят за немска атака срещу лагера им, който се намира по-навътре във гората.
Когато тези 7-8 войника стигат до замъка, там няма никой, успяват да се настанят и да се приготвят за целта им - а именно разузнаването.
От този момент започват да се случват повече неща и всъщност виждаме как преминава ежедневието на един войник по време на война, макар и да се очаква краят й.

Няма да продължавам повече да разказвам за сюжета, а ще оставя това на вас.

От тази история, лично аз не само разбрах как минава един ден на войник, и колкото труден може да бъде дори и когато само трябва да стой на пост и да следи за врага, но също така разбрах че те нямат нищо друго, освен един друг. Войната е била толкова жестока, че им е отнеса всичко, но не и приятелството което се поражда от времето което прекарват заедно, но ги учи на доверие, лоялност и това да се радват на малките истински неща, стойностните неща в живота и всеки който успее да оцелее и да се върне у дома е истински богат.
Хареса ми как автора е успял да вмъкне и хумора във историята, най-вече как главният ни герой Уил Нот, е способен да осмее себе си, и чак тогава другарите си. Хареса ми и това как със всеобща помощ накрая макар и не всички успяха да се завърнат у дома.

Дадох 4 ✪ във Goodreads, защото макар че историята никак да не е лоша, то ми трябваше още нещо, още малко за да и дам 5.
И накрая искам да ви обърна внимание, на самото издание. Корицата определено е много красива, и ми харесва много повече от оригиналната. И тази корица има връзка със самата история,имаме твърди корици и бяха хартия."Нашето отделение е адски силно по разсъждаването, не толкова по разузнаването. Ние
сме просто една една дружина чоплещи в нищото йезуитски софисти - талмудисти,
които непрекъснато усъвършенстват една безкрайна игра на стъклени перли."


"Обикалям стаята и разглеждам книгите. Всичките са на френски или немски, английски
няма. Не съм съвсем сигурен в коя държава сме; Белгия, Люксембург, Франция или
дори Германия; намираме се на място, където те, общо взето, се допират. Не знам
колко е часът, какъв ден сме и в коя страна. Не съм сигурен дори в собственото си име.
Още малко, и ще ме направят генерал."


--- --- --- --- ---


Благодаря Ви, за отделеното време!!!
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read A Midnight Clear.
Sign In »

Reading Progress

April 14, 2018 – Started Reading
April 14, 2018 – Shelved
April 14, 2018 –
page 155
60.55%
April 14, 2018 –
page 188
73.44%
April 15, 2018 –
page 256
100.0%
April 15, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.