Петър Стойков's Reviews > Младият Сталин

Младият Сталин by Simon Sebag Montefiore
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Много изненади крие тази книга, като първата от тях е, че това на корицата е снимка на Сталин на младини.

Разбира се, тогава той се е казвал просто Йосеп Джугашвили, с прякор Сосо и дори не е говорил руски. Сталин е име, което сам си е измислил (означава Стоманения) по-късно, а до края на живота си не се научава да говори руски без твърдия акцент на родната му Грузия.

Симон Монтефиоре е извъшил колосални по обем проучвания, за да ни даде най-подробната двутомна биография на съветския диктатор, която някога е писана. Количеството литература и документация относно Сталин е монументално така или иначе, едва ли не всеки негов сподвижник е издавал собствена биография от типа "моите дни със Сталин", царската полиция има томове и томове документация в архивите си относно неговата дейност, всички негови писма са запазени и т.н.

Та както казах, младият живот на Сталин крие доста изненади - защото повечето от нас, дори тия, които се интересуват от история и история на СССР конкретно, знаят за него главно като касапина на Ленин и по-късно като един от най-смъртоносните диктатори в историята (или като много нужната силна ръка, извела СССР до победа над нацистите, спасила руския народ и довела до благоденствие и равенство за всички - ако питате Корнелия Нинова или дядо ми).

Колко от днешните хора обаче знаят, че Сталин (тогава Сосо) е бил изключително даровит поет? Странен със сигурност, но много чаровен, страшно енергичен, много интелигентен и начетен млад революционер?

Закален по бандитските улици на Грузия, в бурнатите времена на безнадеждно изостаналата Руска империя, Сосо плува като риба във вода - от юношеска възраст разделя времето си между четене на книги и подмолна дейност, изявява се като способен организатор, добър оратор, но най вече като безскрупулен бандит, организиращ рекета, обирите и терористичните акции, чрез които революционните организации в Русия тогава се финансират и набират сила.

Покрай него в книгата плуват и други от големите риби на СССР, които можем да разгледаме епизодично и също да се учудим на прочита на историята относно тях. Ленин и Троцки са представени като дребни, злобни интелектуалци, радикализирали вижданията на Сталин (който по начало повече залита към либералният грузински национализъм).

Благодарение на всички запазени документи по темата, авторът има възможността да опише живота на Сталин буквално ден по ден от раждането му до идването на власт на върха на СССР и да има по повече от един източник за всяко събитие и действие - както полицейски сводки, така и спомени на очевидци, официални съобщения, архиви на преса и др.
9 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Младият Сталин.
Sign In »

Reading Progress

March 7, 2018 – Shelved
March 7, 2018 – Shelved as: to-read
April 3, 2018 – Started Reading
April 27, 2018 –
page 120
25.0%
May 13, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.