Петър Стойков's Reviews > Chimpanzee Politics: Power and Sex Among Apes

Chimpanzee Politics by Frans de Waal
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Сред изследователите отдавна има спор за причината, поради която се е развила човешката интелигентност. Защо изведнъж (в еволюционен план - едва за милион години) един вид примати са станали толкова умни, при условие, че и преди са се оправяли чудесно и като цяло огромната част от другите животни, без грамадния фронтален лоб, който харчи огромно количество енергия и прави децата ни ужасяващо трудни за раждане и безпомощни години след това?

Теории изобилстват, като по-известна у нас е тая на марксизма-ленинизма, че "трудът е направил от маймуната човек" - която пък е поизменена основната, приета от по-голямата част от изследователите теория, че интелектът е, както почти всеки останал орган и приспособление, при всички животни, създаден от еволюцията чрез естествен подбор инструмент за справяне със заобикалящата среда.

Друго леко изменение на тая теория е, че интелектът е възникнал за справяне с околната среда, но не с опасностите на природата, хищници и намиране на храна, а за управление и оцеляване в сложната среда на социалните отношения в стадото/групата. Останалите ползи от интелекта са по-скоро странични ефекти.

Тази теория се подкрепя от факта, че всички животни, които наричаме високоинтелигентни, живеят в постоянни групи - делфини, слонове, примати, вранови птици, папагали. Единственото високоинтелигентно животно, което живее самостоятелно е октоподът, но той е продукт на съвършено различен еволюционен клон.

Най-интелигентните от интелигентните животни и едновременно наши най-близки еволюционни братовчеди, са шимпанзетата. В продължение на няколко години, холандският учен Франс де Ваал наблюдава стадо шимпанзета, живеещи в нарочно построен за целта парк в родината му и записва и анализира техните социални отношения - достигайки до както очевидни за много хора, така и важни за науката изводи.

Очевидното за много хора е, че ... шимпанзетата в групата се държат като хора. Ама съвсем като хора. Чак плашещо като хора. Имат си приятели и врагове, въртят интриги, стремят се да са популярни и харесвани от останалите или да всяват страх, за да се домогнат до по-висока позиция в стадото. Сключват и развалят съюзи, играят си с бебета, за да се подмажат на майките им и да се съюзят с тях срещу противника си. Тия социални игрички и понякога даже войни заемат огромната част от времето им и очевидно изискват ресурсите на развитият им интелект.

Книгата Chimpanzee Politics: Power and Sex Among Apes е научно-популярно описание на няколкогодишните наблюдения и анализите на автора на събраните данни за развиващите се социални отношения между шимпанзетата и съюзите, изграждани от няколкото мъжкари между тях и с женските, в стремежа им към върха на социалната пирамида.

В поведението на шимпанзетата можем да видим толкова много от нашето собствено поведение, че ако имаме акъла да се позамислим, ще видим корените на йерархичната система, стремежа към власт и други човешки белези не в "съвременното общество", а дълбоко в еволюционната история на предците ни.
7 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Chimpanzee Politics.
Sign In »

Reading Progress

February 10, 2018 – Started Reading
February 10, 2018 – Shelved
February 22, 2018 – Finished Reading

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Marin (new)

Marin А аутистите, от коя брънка на еволюционната пирамида са се пръкнали?


back to top