Georgia's Reviews > Σκέψου έναν αριθμό

Σκέψου έναν αριθμό by John Verdon
Rate this book
Clear rating

by
13555902
's review

really liked it

Δείτε επίσης και στο Chill and read

Το πρώτο βιβλίο του Verdon έχει γρίφους, μυστήριο και έναν προβληματικό ντετέκτιβ. Σαν να λέμε “η συνταγή της επιτυχίας”!

“Σκέψου έναν αριθμό. Έναν οποιονδήποτε. Τώρα δες πόσο καλά γνωρίζω όλα σου τα μυστικά.” Αυτές ήταν οι τελευταίες αράδες από το γράμμα που έλαβε ο Μαρκ και τον έκανε να ανησυχήσει. Αυτό και μια σειρά από στιχάκια που τον έκαναν να ανατριχιάζει ήταν η αιτία να ζητήσει βοήθεια από τον παλιό του συμμαθητή και διάσημο ντετέκτιβ, Ντέιβ Γκάρνεϊ.

Ο Ντέιβ, μετά από πολλές επιτυχημένες συλλήψεις κατά συρροή δολοφόνων, έχει πια βγει στη σύνταξη. Είναι πλέον 47 χρονών και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια πιο ήρεμη ζωή. Δεν είναι απλό για ένα μυαλό σαν το δικό του. Όταν λοιπόν δέχεται την έκκληση του παλιού του φίλου για βοήθεια, δεν μπορεί παρά να προσπαθήσει να λύση ένα ακόμη μυστήριο. Τα πράγματα περιπλέκουν όταν ο Μαρκ βρίσκεται νεκρός και ακόμη περισσότερο, όταν τον ακολουθούν στο θάνατο άλλα δύο άτομα.

Ο ήρωας του Verdon είναι ένας πολύ επιτυχημένος ντετέκτιβ, που μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας, κατά τα οποία θυσίασε πολύ περισσότερα από τον χρόνο του αποφάσισε να βγει στη σύνταξη. Δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο ότι την απόφαση την πήρε με πολύ σιγουριά, καθώς φαίνεται ότι δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί σε μια απλή ζωή κοντά στη φύση. Κάπως έτσι ο συγγραφέας ξεκινάει να μας δείξει ότι πρόκειται για ένα μυαλό που έχει φτιαχτεί για να λύνει γρίφους και αινίγματα και ζητά να είναι πάντα απασχολημένο. Η εξυπνάδα του ήρωα έρχεται σε αντιδιαστολή με το συναισθηματικό του κόσμο. Έχει μια επίσης έξυπνη αλλά και πολύ υπομονετική σύζυγο που τον στηρίζει ακόμα κι όταν η ίδια δεν θέλει, δεν συμφωνεί με αυτό που κάνει. Ξέρει όμως πως λειτουργεί το μυαλό του και προσπαθεί να καταλάβει τα συναισθήματά του.

Οι γρίφοι και το μυστήριο πίσω από τους αριθμούς, που δίνουν και τον τίτλο του βιβλίου, είναι μια πολύ έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα. Φαίνεται ο τρόπος προσέγγισης του γρίφου από τον ήρωα και πως καταλήγει να τον λύσει κολλώντας τα κομμάτια του παζλ. Ωραία πλοκή, αρκετά έξυπνη, δίνει στοιχεία στον αναγνώστη να βρει το δολοφόνο, αρκεί να κρατάει τα μάτια του ανοιχτά. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να κολλήσει τα κομμάτια που αφήνει ο συγγραφέας εδώ κι εκεί, για να φτάσει αργά η γρήγορα στο αποτέλεσμα που έφτασε και ο ήρωας.

Η δράση δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου, καθώς ο συγγραφέας προσπαθεί να μας δώσει να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεση του ήρωα, ποιος είναι, ποιοι είναι οι φόβοι του, οι αδυναμίες του, αυτά που θα ήθελε να ξεχάσει και αυτά που μπορεί να τον επηρεάσουν. Καθώς είναι το πρώτο βιβλίο όπου μας συστήνεται ο ήρωας, είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν πολλά στοιχεία μέσα που θα σκιαγραφούν το χαρακτήρα του. Μένει μόνο να δούμε πως εξελίσσεται αυτή η ισορροπία ανάμεσα στο συγγραφέα και στη δράση στα επόμενα βιβλία της σειράς!
19 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Σκέψου έναν αριθμό.
Sign In »

Reading Progress

November 18, 2017 – Started Reading
November 18, 2017 – Shelved
November 21, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.