Петър Стойков's Reviews > The Case Against Sugar

The Case Against Sugar by Gary Taubes
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Превантивната медицина като цяло изостава от останалата част на медицинската наука, а въпросите относно храненето и здравето, може да се каже, са точно в момента до под кривата круша.

Няма как по друг начин да опиша факта, че хипотезата относно сърдечно-съдовите заболявания като резултат от наситените животински мазнини, господстваща в медицината през последните 50 години бива не само все по-категорично опровергавана, но и става ясно, че реални доказателства за нея не е имало от самото начало.

В същото време, доказателствата и изследванията за всеобхватната роля на инсулиновата резистентност и метаболитния синдром в т.н. заболявания на западния начин на живот или "заболявания на цивилизацията" като резултат главно от неконтролируемия прием на въглехидрати и по-специално захар, все още трудно си проправят път сред лекарите както на високи (медицинските организации и официалните им препоръки), така и ниски (лични лекари и съветите, които дават) нива.

Гари Таубс е първият здравен журналист, който публикува във водеща медия (сп. Тайм през 2007 г.) статия относно заблудата относно мазнините като основни причинители на сърдечносъдови заболявания. От тогава човекът се придържа към същата тема на писане и това е третата му книга по въпроса, в която нищи и върти едни и същи неща, па дано на някого му стане ясно.

The Case Against Sugar не съдържа нищо радикално ново, което не може да се прочете в предишните две книги - тя само фокусира върху захарта, вместо върху въглехидратите като цяло, като набляга на качеството й да е пристрастяваща и разглежда влиянието й върху човешкото здраве през изминалите столетия до сега.
6 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Case Against Sugar.
Sign In »

Reading Progress

November 5, 2017 – Started Reading
November 5, 2017 – Shelved
November 25, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.