Петър Стойков's Reviews > Greek Fire, Poison Arrows & Scorpion Bombs: Biological and Chemical Warfare in the Ancient World

Greek Fire, Poison Arrows & Scorpion Bombs by Adrienne Mayor
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Модерната война е нищо в сравнение с войните, водени в историята и страданието и разрухата, които тя носи днес рядко могат да се сравняват с изпитаните от цивилни и войници в предишни столетия и хилядолетия.

Благородните рицари и блестящите фаланги са главно в приказките и историческите романи, докато стрели, намазани с лайна за да предизвикат инфекции и хвърлянето на разложени животни в единствения водоизточник на селото, за да заболеят обитателите му от чума са в реалната история.

Примери за биологична и химична война има доста, но за съжаление авторката се е ограничила в изследванията си само до античния период, от когато има останали сравнително малко данни и сведения. Поради това тя се опитва да запълни книгата си с какво ли не, примерно първите 25% от нея са уводи и предговори и първата глава, която не е нищо друго, от пространен преразказ на легендите за Херкулес (защото натопил стрелите си в кръвта на Хидра) и Одисей.

Нататък има интересна информация, но тя е залята с още и още авторови интерпретации, предположения и чисти празни приказки до степен да се налага активно да се опитвам да отлича историческата истина (за която имаме конкретни сведения) от художествената интерпретация на авторката. Така не се пише научно-популярна книга.
2 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Greek Fire, Poison Arrows & Scorpion Bombs.
Sign In »

Reading Progress

September 12, 2017 – Started Reading
September 12, 2017 – Shelved
September 12, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.