Петър Стойков's Reviews > The Road to Wigan Pier

The Road to Wigan Pier by George Orwell
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Всички казват, че тази книга била "сърцераздирателно описание на бедността и ужасите на Голямата депресия", но ако я смятат само за това, пропускат голяма част от написаното в нея.

Наистина, първите няколко глави описват живота на бедната работническа класа в индустриалните градове на Великобритания по времето, когато Голямата депресия е в разгара си. Макар за никой, който има баба и дядо, отраснали на село, да не е никаква изненада, че големи семейства тогава е трябвало да се свират в малки къщички и да оцеляват с малко пари, съвсем вярно си е, че в Англия и Шотландия по онова време мизерията е доста голяма и то не само благодарение на общата икономическа рецесия, която намалява световния пазар на въглищата им и остава много миньорски семейства без поминък.

Ако човек има очи да забележи, макар Оруел да не му обръща внимание, нито едно от тези семейства няма земя, не притежава къща, а живее под наем. За мен, като българин, който е виждал безброй хора да си строят сами къщите остава загадка как така нито един от тия работници, вместо да плащат половината си заплата за наем на така картинно описаните от автора мизерни къщици, не си построи сам къща. Всъщност не е никаква загадка, защото знам - законите там по това време изключват както свободната продажба на земя, така и свободният строеж, така че бедните не само не могат да си позволят да си купят земя и да я обработват или да си построят къща на нея, ами и ако си богат къща се строи трудно, така че няма достатъчно къщи и поради това наемите са високи.

Голяма част от книгата е отделена на описание на междукласовите отношения в британското общество и може да се каже, че точно те показват най-големи паралели със съвременния свят и политически климат. Оруеловото описание на образованата средна класа, която се прави на солидарна с работниците и гласува за социалистите и даже за комунистите, но всъщност не питае нищо друго, освен отвращение от работническата класа и нейните интереси и начин на живот може да се види ясно и днес както в САЩ и Великобритания, така и у нас.

Макар от икономическите виждания и разбирания на Оруел да има доста още какво да се желае, неговата най-голяма сила са социалните и междучовешки отношения и там книгата блести дори в последните глави, където той разглежда социализма и фашизма (две много модерни тогава системи за държавно устройство - не забравяйте, че по това време Хитлер в Германия осъществява икономически чудо, а пропагандната информация, идваща от СССР я прави да изглежда просперираща и незасегната от кризата държава).
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Road to Wigan Pier.
Sign In »

Reading Progress

August 19, 2017 – Started Reading
August 19, 2017 – Shelved
August 19, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.