Петър Стойков's Reviews > Зимоковецът

Зимоковецът by Terry Pratchett
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

След предишните две книги от поредицата за младата вещица Тифани Сболки, няма какво да се разпростирам толкова и за Wintersmith, която се пада третата. Тифани е вече на 13 и освен, че навлиза в работата като вещица, навлиза и в онази възраст, в която отношенията между момчетата и момичетата са като че ли най-трудни – особено ако момчетата са повече от едно… и особено ако другото е богът на зимата…

Ориентирана към младите читатели (както цялата поредица), Wintersmith задълбава във въпросите на критическото мислене и поощрява изграждането на светоглед на здраво стъпил на земята, мислещ човек. В тази книга, Тери Пратчет засяга по-дълбоко идеята за мистичното в съзнанието на хората и заблудите, които те сами градят. А именно способността да вижда тези заблуди (е, и да ги манипулира) прави от едно малко момиче с островърха шапка, уважавана вещица, чийто съвет хората ценят и търсят, и малко се страхуват от нея.

Концепцията за bofo, както я нарича Тифани Сболки – за измама, градяща се върху страховете, очакванията и неосведомеността на хората, е доста точно описание на всякакви хомеопатии, екстрасенси, врачки, енергийно лечение и други съвременни шарлатании. Обръщаш страховития череп, който стои на шкафа на вещицата и виждаш отдолу етикет „Магазин за театрални реквизити БОФО“… Отваряш учебника по физика и виждаш, че „квантовия детоксикатор който извлича токсините от тялото“ е просто акумулатор с 2 железни електрода.

За бога, ако имате дъщеря в тийнейджърска възраст, подарете й ги тия книги. С малко късмет, може да се осъзнае достатъчно, за да не се превърне в намазана с фондьотен и изрусена „принцеса“ чиято цел в живота е да си намери спонсор.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Зимоковецът.
Sign In »

Reading Progress

September 15, 2011 – Started Reading
September 15, 2011 – Shelved
September 26, 2011 – Finished Reading

No comments have been added yet.