Петър Стойков's Reviews > Снежен крах

Снежен крах by Neal Stephenson
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it
Read 2 times. Last read July 20, 2017 to July 28, 2017.

Нийл Стивънсън пише единствената фантастика, която понасям да чета след младежките си години (нали знаете приказката че ако не харесваш фантастика преди 30 нещо не ти е наред, но ако след 30 още я харесваш, нещо наистина не ти е наред). Неговите книги винаги са комплексни, с много идеи в тях (ако и не винаги развити както си требе).

Тук той разглежда връзката между човешкия мозък и компютрите посредством езика и езиците за програмиране, на база на идеята на Ричард Докинс, че различните идеи и изрази, които той нарича меми (memes) са своево рода живи организми, чиято среда на живот са нашите мозъци и които се размножават като ги казваме на други хора или ги записваме.

Само че докато Докинс смята религиите за нещо като вирус, който заразява човешкия мозък, Сивънсън по-скоро ги смята за антивирусна програма, която предпазва мозъците ни от заразяване от още по-опасни и ирационални идеи или дори ни предпазват от опасни наклонности в самите нас - нещо, което изглежда вероятно, предвид че примерно в експериментите на Милграм единствената група хора, която системно отказва да пуска ток на доброволеца до припадъка му са свещениците.

Идеите за интернет са малко остарели, все пак книгата е писана отдавна, но пък идеята за частните държави "по интереси" на мястото на сегашните национални държави си е жива и здрава и се явява нещо като предистория на развитието им в "Диамантената ера".
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Снежен крах.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading (Other Paperback Edition)
July 7, 2009 – Shelved (Other Paperback Edition)
July 20, 2017 – Started Reading
July 20, 2017 – Shelved
July 28, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.