Marcin Zaremba's Reviews > The Wizard and the Prophet
The Wizard and the Prophet
by
by

NIESAMOWITA opowieść o dwóch megatrendach, których ciągłe ścieranie się ze sobą determinuje przyszłość naszego gatunku.
Jeden trend (nazwijmy go technosolucjonizmem dla uproszczenia) stoi u podstaw zielonej rewolucji, a jej duchowy ojciech Norman Burlaug prawdopodobnie odpowiada za uratowanie życia setkom milionów ludzi. Dzięki nieustającej pracy nad modyfikacjami genetycznymi i nawozami doprowadził do potrojenia wydajności pól zbożowych. Stał się symbolem triumfu ludzkiej technologii i optymalizacji.
Po drugiej stronie William Vogt, ojciec współczesnego ruchu ekologicznego. Uważa, że jesteśmy częścią ekosystemu a nie jego władcami. Powinniśmy się ograniczać, bo nasza planeta posiada ograniczone zasoby.
Te dwie ideologie walczą ze sobą niezmiennie od rewolucji przemysłowej. Każda z nich ma ogromne sukcesy jak i straszliwe porażki na swoim koncie (przymusowe sterylizacje w Indiach, zanieczyszczenie nawozami dna rzecz i mórz). Raz jedni raz drudzy wygrywają na arenie międzynarodowej.
Wizard and the Prophet opowiada właśnie te wielkie boje obydwu obozów. Ciągłą walkę między tym co potrafimy a co nam wolno. Autor przechodzi przez cztery najważniejsze obszary: ziemię (rolnictwo), wodę, ogień (energię) i powietrze (zanieczyszczenie) i pokazuje jak dwie różne filozofie pokazują rozwiązania tych problemów.
Autor jest obiektywny, pokazuje plusy i minusy obydwu sposobów bo rozumie, że i jeden i drugi chce dobrej przyszłości dla człowieka. Sam jednak mówi, że są dwa problemy: po pierwsze mówimy o dwóch zupełnie różnych ideach dobrej przyszłości, po drugie a co jeśli, my w ogóle nie mamy przed sobą dobrej przyszłości?
Jeśli ludzie są częścią biologii to znaczy, że dotyczą go prawa biologii. A jednym z nich jest fakt, że każdy gatunek który wygrywa wojnę i jest na szczycie ewolucyjnej piramidy, ostatecznie jest z niej strącony.
Czy mamy argumenty, aby wierzyć, że jesteśmy lepsi od naszej biologii? Jeśli wydostaniemy się spod jej władania to będzie to najważniejsza nienaturalna rzecz, którą zrobimy.
Fantastyczna książka. Dla każdego, kto faktycznie interesuje się rolą człowieka w przyrodzie i niepokoi się naszą przyszłością
Sign into Goodreads to see if any of your friends have read
The Wizard and the Prophet.
Sign In »
Reading Progress