Петър Стойков's Reviews > The Wellness Syndrome

The Wellness Syndrome by Carl Cederstrom
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Преди 15о г. Карл Маркс предрича, че капиталистическото общество е обречено, защото в него бизнесът експлоатира работниците и те ще живеят все по-зле, докато накрая въстанат в световна социалистическа революция. Това така и не се случва, защото капитализмът води до все по-голямо забогатяване на всички.

След като и последните социалистически режими паднаха и разкриха несъстоятелността на тази система, нейните привърженици по света се надпреварват да търсят идейни заместници на революцията на пролетариата и да обвинят капитализма за всичко.

И понеже точно напротив на лъже-пророците, капитализмът носи благоденствие, сега те се опитват да докажат, че благоденствието е нещо лошо. Не се бъзикам.

Настоящата книга се подиграва на хората, които се опитват да живеят по-добър живот. Според авторът й, днешната обсесия на хората с по-добрия, пълноценен и здравословен живот е прогнила идея, създадена от мръсните капиталисти и налагана от тях - идеология, която допринася за корпоративното капиталистическо подтисничество на народа.

Не преувеличавам - Карл Цедерсторм изброява някои интелектуалци от средата на 20 в. (запомних само Ж.П.Сартр) като пример за това как нещастният, алкохолизиран и обсипан със злоупотреба с наркотици живот е причината за техните гениални прозрения и че днешните хора, които мислят за здравето на телата си не мислят за душата и висшите прозрения, към които пренебрежението към плътта и земното може да доведе.

На мен щеше да ми бъде интересно да прочета мисли и идеи относно днешната засилваща се тенденция към здравословен живот, но за съжаление попаднах на съвсем друго.
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Wellness Syndrome.
Sign In »

Reading Progress

June 18, 2017 – Started Reading
June 18, 2017 – Shelved
June 18, 2017 – Finished Reading

Comments Showing 1-5 of 5 (5 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Стефан (new)

Стефан Радев Абе аз се чудя как е възможно и подобни интелектуалци в днешно време да не се усещат как са много зле :D


Петър Стойков ми всъщност не се усещат, защото са доста добре

всичко им е наред, живеят в уредени, богати капиталистически държави, биват издържани чрез университети и доходи от книги от гражданите на тия държави, не им се налага да работят нищо, освен да ги приказват тия глупости...


message 3: by Стефан (new)

Стефан Радев Мн е странно. Те са си баш паразити, които протестират срещу ръката която ги храни. А реално функцията на интелектуалците може би е някаква по като на Джордан Питърсън. Да са като селфхелп гурута, ама по-адекватни. Да дават съвети подкрепени с наука и с мъдрост от философия, история, религия и пр. А не да проповярват нихилизъм и объркване. Точно те би трябвало да са най-малко обърканите хора и да помагат с объркването на "простолюдието" в личностен план смисъл. А не да се месят в политиката. Ама то, ако следваме заключенията на Томъс Соуел и наистина визията им за света е такава, за царят философ някак си е неизбежно.. Абе колко сме тъпи хората хем е плашещо хем впечатляващо. Щото тъй както сме тъпи така понякога сме и по изключение доста умни.


message 4: by Стефан (new)

Стефан Радев Ей, чел ли си нещо на Ноам Чомски. Малкото което съм слушал като негови изказвания ми оставя неприятно впечатление, но преди да съм го чел нищо не мога да кажа. Ти имаш ли впечатления за него?


Петър Стойков не съм чел нищо, освен статии. има добри попадения относно някои неща, определено е мн умен, ама естествено е ляв и е сляп за други неща


back to top