Taru Luojola's Reviews > Velotopia: The Production of Cyclespace in Our Minds and Our Cities

Velotopia by Steven  Fleming
Rate this book
Clear rating

by
11535222
's review

it was amazing
bookshelves: vaikutuksen-tehneet

Velotopia on arkkitehdin kirjoittama kirja, jonka kohdeyleisöä ovat ennen kaikkea arkkitehdit. Mutta kirjan sisältö on sellaista, joka ihan kaikkien olisi syytä omaksua muodossa tai toisessa.

Keskeinen kysymys kirjassa ei ole sen enempää eikä vähempää kuin kaupunkien ja siten koko maailman tulevaisuus: kuinka käy, kun kehittyvien maiden miljardit ihmiset muuttavat kaupunkeihin ja ottavat esikuvakseen rikkaiden maiden elämäntavan?

Velotopian vastaus on, että riippuu ihan siitä, millaista esikuvaa rikkaat maat tarjoavat. Tämän jälkeen esitellään häpeilemättä sellainen esikuva, jota kehtaa kopioida: yksinkertaiseen ja eleganttiin teknologiaan perustuva kaupunki, jossa asuminen on tiivistä ja liikkuminen nopeampaa kuin nykyisissä suurkaupungeissa, mutta elämänlaatu paljon parempi. Ja se yksinkertainen teknologia on polkupyörä.

Pelkistetty utopistinen ihanne lähtee siitä, että rakennukset (niin asuinrakennukset kuin toimistot) suunnitellaan sellaisiksi, että niihin voi ajaa pyörällä sisään ja pyörämatka alkaa ja päättyy suoraan asunnosta ja toimistosta. Kerrostalojen käytävät eivät ole vaakasuoria, vaan parin asteen kulmassa suoraan kadulle laskevia luiskia. Kadutkaan eivät ole jäykän korttelirakenteen rajaamia, vaan talot lepäävät paljolti pylväiden päässä ilmassa niin, että talojen alapuolisessa kaupunkitilassa voi esteettä pyöräillä mihin suuntaan tahansa. Loivat alamäet kiihdyttävät ajonopeuteen ja loivat ylämäet talojen vierustoilla hidastavat kävelyvauhtiin.

Utopian konkretisoimiseksi esitetään tapaustutkielmia uudisrakennushankkeista erinäisissä todellisissa kaupunkikohteissa. Uutta kaupunkiparadigmaa ei nimittäin rakenneta tyhjiöön, vaan lomittain nykyisen auto- ja metrokaupunkirakenteen kanssa. Ajan mittaan pyöräkaupunki valtaa alaa, ja yhä useammat ihmiset haluavat muuttaa voittajien puolelle asumaan.

Aivan erinomaisen tärkeä, innostava ja ennen kaikkea konkreettinen kirja kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista, jossa keskitytään olennaiseen — funktioon — ja jätetään pintakrumeluurit ja nostalgisointi sivuun. Harvoin maailman pelastaminen on kuulostanut näin yksinkertaiselta mutta kuitenkin näin mahdolliselta.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Velotopia.
Sign In »

Reading Progress

May 11, 2017 – Shelved
May 11, 2017 – Shelved as: to-read
September 18, 2017 – Started Reading
September 18, 2017 – Shelved as: vaikutuksen-tehneet
September 18, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.