Петър Стойков's Reviews > 4-часовата работна седмица

4-часовата работна седмица by Timothy Ferriss
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was ok

Имах умерения късмет да работя с един американец, който беше почитател на Тимъти Ферис и не само беше чел 4-часовата работна седмица, ами усилено се опитваше да прилага описаното в нея на практика. Поради което аз имам може би уникални впечатления относно съветите, които тя дава…

Как да работиш по-малко и да отебаваш колеги, шефове и подчинени така, че да не те занимават с нищо, да не ходиш на служебни срещи и да не се вясваш в офиса – съветите на Тимъти Ферис относно това как да си отваряш имейла веднъж седмично, да си вдигаш телефона 2 пъти дневно, да си намираш винаги извинения да не ходиш на работни срещи докато колегите ти свикнат да не те очакват на тях изобщо, са неизброими.

Да следваш практиките, описани в 4-часовата работна седмица е най-добрия начин да започнеш да изглеждаш като несериозен мухльо, на който не може да се разчита да свърши нищо и който вечно си намира извинения, вместо да работи. Гледах това с очите си 2 години, докато работих с този американец и четейки книгата, виждах описани почти дословно извъртанията и селските хитрини, които той се опитваше да прилага.

Като му кажеш да дойде в 3 часа, той казва „супер няма проблем ще дойда към 3 – 3.30“ и се появява в 3.45 – не защото е имал да свърши друго, ами ей така за принципа, за да те дресира да не му поставяш стриктни условия. Като му дадеш да свърши нещо почва да опява колко много работа имал и какво трябвало още да върши, въпреки че аз отлично знам с какво се занимава и как няма ама никаква друга работа. Извърта по най-жалък начин за пропуснати крайни срокове и несвършена работа (причината за тях не е че не може да го свърши, а целенасочено не го прави).

Общото впечатление, което оставя следването на 4-часовата работна седмица е за жалък хитрец и мързеливец, който никой шеф няма да търпи, освен ако главата му (на шефа) не е постоянно в задника (което не е рядко срещано де), или не работи в бюджетно предприятие или администрация – там бюрократите и служителите са самородни специалисти в подобен начин на „работа“ и прехвърляне на отговорност.

Останалата част от книгата на Тимъти Ферис е пълна с някакви съвети за бързи и гениални схемички, далаверки и съмнителни бизнес практики тип как да се представиш че си експерт в дадена област, като се включиш в 2-3 организации плащайки членски внос, прочитайки трите най-популярни книги по въпроса и давайки 2 безплатни семинара в местни университети – и после пишеш в предсттавянето си, че си изнасял лекции в тия университети и си уважаван член на професионалната общност в тая област.

Докато в някои от съветите, които 4-часовата работна седмица дава има известен смисъл и могат да дадат ако не директен начин на поведение (който видяхме до какво води) то поне възможност за оптимизация на собствения ни начин на работа (познавам хора които си проверяват имейла всеки 2-3 минути и съм участвал в достатъчно срещи, които се проточват в часове празни приказки), 98% от обема на книгата е откровени лъжи и изровени от интернет и изсмукани от пръстите теорийки.

Не е възможно човек да свали 20 кг вода за 3 дни защото ще умре, каквото и да приказва Тимъти Ферис за победата си в някакво кунг-фу състезание като свалил килата за кантара и се наредил в най-ниската категория, а после пил вода и си ги възстановил за боевете.

Една фалшива книга от фалшив „гуру“ за това как да се превърнеш във фалшив човек.
20 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read 4-часовата работна седмица.
Sign In »

Reading Progress

Started Reading
August 16, 2011 – Shelved
August 16, 2011 – Finished Reading

Comments Showing 1-4 of 4 (4 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Наталия (new)

Наталия Янева Подобна липса на професионална етика, която описваш като "селски хитрини", си е доста разпространена в България и без някой да е чел Тим Ферис. Даже си мисля, че той би могъл да понаучи това-онова за скатаването от средностатистическия български служител.


Петър Стойков e, предполагам, че неетичното поведение не го е измислил той :)


message 3: by Наталия (new)

Наталия Янева Знае ли човек... американците се гордеят, че са измислили какво ли не, та едното неетично поведение ли ще им се опре.


Любопитка В последно време доста се коментира по-високата ефективност на хората работещи 4ри дни. От заглавието на книгата очаквах подробно разглеждане на тази практика и ползите от нея, но ревюто ти ме отрезви. Жалко, че някой изобщо е издал подобни съвети.


back to top