Iulia Albota's Reviews > Cine doarme și visează

Cine doarme și visează by Michael Haulică
Rate this book
Clear rating

by
67077038
's review

really liked it
Read 2 times. Last read April 14, 2017.

Un volum destul de straniu, destul de inegal – cel puțin în percepția mea. Șase povestiri care au niște teme comune, dar sunt și atât de diferite între ele încât volumul ca întreg... nu pare chiar un întreg. Cu alte cuvinte, e destul de departe de ceva unitar.

Un lucru care mă amuză în mod special în cazul autorilor pe care îi cunosc este să observ cum transpar în proză bucăți recognoscibile din sufletul lor – în cazul Cezarinei e vorba de iubirea pentru animale, care se simte puternic în trei dintre proze. De fapt „se simte puternic” e prea puțin spus, cele trei proze chiar despre asta vorbesc, despre animale și relația omului cu ele.

Mai avem niște idei pe care autoarea le-a abordat din unghiuri diferite – avem două proze cu personaje cerșetori ("Pe prima pagină a ziarelor", "Cine doarme și visează"), două în care biserica e un actor important (Doar vântul, Un pește pentru Spuf), trei cu o puternică tonalitate dark (Doar vântul, Fiară, Cine doarme...). Poveștile se petrec în locuri extrem de diferite, de la Franța medievală până la Bucureștiul contemporan, trecând și printr-un regat fantastic complet imaginar... iar una dintre proze, Pe prima pagină a ziarelor, nu este fantasy.

Din cauza asta, cred că e de așteptat ca percepția unui cititor asupra volumului să fie destul de fragmentată, pentru că poveștile se adresează unor tipuri diferite de public. Mie Un pește pentru Spuf mi-a sunat a poveste pentru copii, deși finalul nu e tocmai unul potrivit pentru copii. Pe prima pagină a ziarelor nu m-a atras cu nimic. În schimb, Fiară m-a cucerit total, Lazării șoselelor și Doar vântul nu sunt nici ele cu mult în urmă, iar Cine doarme și visează m-a băgat în sperieți și m-a făcut să închid cartea cu un șoc și să mă duc după un pahar de apă. O poveste foarte puternică.

În consecință voi tinde să trec peste cele două povești care nu mi-au spus prea multe și să le aplaud pe celelalte. Oricum toate șase au în comun o scriitură foarte îngrijită, accesibilă și evocatoare, așa că probabil cineva care poate savura o poveste realistă cu un om al străzii sau una trăznită cu niște pisicuțe adorabile le-ar evalua și pe acestea în mod favorabil.
9 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Cine doarme și visează.
Sign In »

Reading Progress

Started Reading
Started Reading
April 14, 2017 – Finished Reading
April 14, 2017 – Finished Reading
April 20, 2017 – Shelved

No comments have been added yet.