Петър Стойков's Reviews > Земя за прицел: Наследникът

Земя за прицел by Свобода Бъчварова
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Количеството историческо и историко-икономическо проучване, което авторката е направила за книгите от поредицата е направо умопомрачително.

Не само героите са действителни исторически личности и действията им в романа най-общо отговарят на действителния им живот в България от началото на 20 в. (кой какви фабрики притежава, кой кога купува едикаквиси парцели земя и т.н.), не само политическите и даже личните контакти и конфликти на тия исторически личности са на база действителни такива, отразени в пресата от периода, не само икономическата и политическа дейност в страната (открити електроцентрали, внос на цимент, взети външни заеми и пр.) отговаря на историческата истина, но и са подробно обяснени както вътрешните, така и международни политически и икономически интереси и договорки, които всяко от тия действия, с които доколкото ни е известно от документи от периода, е било съпроводено.

Наследникът, втората книга от поредицата, описва периода малко преди и по време на Балканските войни, като прокарва мнението, че те са резултат не само от войнстващия национализъм през онова време, но също така и от стремежа на цар Фердинанд и държавната върхушка около него да взема големи външни заеми, за да се облагодетелства от подкупи и комисионни при поръчките на големи оръжейни доставки от съответните страни, с които всеки заем е бил обвързан (например германски банки отпускат заем на България, но само при условие че 80% от него се използва за купуване на оръжие от фирма Круп).

По това време младият Скарлатов се запознава с политическата и икономическата действителност у нас и в чужбина, губи марксистко-анархистичните си илюзии, участва във войната и накрая поема управлението на най-голямата тогава банка насред броженията и подмолните игри на нашенския политико-икономически живот.
17 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Земя за прицел.
Sign In »

Reading Progress

April 7, 2017 – Started Reading
April 7, 2017 – Shelved
April 7, 2017 – Finished Reading

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

Стефан Радев Уоу Звучи много интересно. Звучи като рядко адекватна историческа книга за България. Благодаря за ревюто преместих я в по-висш списък. Определено ще и хвърля око.


back to top