Петър Стойков's Reviews > Лагерът на леките жени

Лагерът на леките жени by Anton Baláž
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Комунистическите лагери за "превъзпитание на неблагонадеждните социални елементи", каквито сме си имали и тук у нас, са пример за това до какви низини и уродливости може да стигне човешкото поведение, ако му дадеш неограничена власт над други хора.

Антон Балаз се опитва да даде една малко по-различна, но определено валидна и до сега подценявана перспектива на живота в комунистическите лагери - свързана със секса. Предвид факта, че сексът е един от основните и определящи фактори на човешкото поведение и мотивация, няма как да сметнем, че той не е имал голяма роля и в тия лагери.

Разбира се, книгата е литературна, а не документална, по-скоро пародийна, а на доста места го докарва съвсем на порно, така че не е за всеки вкус.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Лагерът на леките жени.
Sign In »

Reading Progress

March 30, 2017 – Shelved
March 30, 2017 – Shelved as: to-read
September 19, 2018 – Started Reading
September 19, 2018 – Finished Reading

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Estranged (new)

Estranged Най-впечатляващото за мен лагерно свидетелство не съм чел в книга (каквито имам няколко), а в това просто интервю.

http://www.168chasa.bg/article/1670122

Това е и едно от малкото места, в които съм срещал да става дума за чисто сексуално насилие и доста ме беше изумило простото прозрение, че освен че в лагера пристига свежо месо за изтезание и убийства, е логично мъчителите да получават и всичко друго, което може да им дойде наум.

Ето я конкретната история:

"в същия ден бяха докарали трима ученици - две момичета и едно момче от Бургас, и се занимаваха с тях. Прегрешението им било, че стояли на пристанището и "чакали американските моряци" да дойдат. Както разбрахме по-късно, в действителност комсомолският секретар бил мераклия на едното момиче, но тя не му обръщала внимание и затова ги изпратили в лагера.

Още следобяд Газдов и Шахо започват да ги бият и да се гаврят с момичетата.
Момчето помолило за вода. Хвалеха се, че се изпикали в едно войнишко канче, от тези, в които ни даваха яденето, подали му го и рекли: "Ето ти вода." Към 5:00 сутринта го умъртвяват."

...Двете момичета оживяват по-дълго. Интересно е доколко това да си млада жена може да помогне на оцеляването ти, но съдейки по други свидетелства - не чак толкова много, ново месо има предостатъчно.


back to top