Петър Стойков's Reviews > Земя за прицел

Земя за прицел by Свобода Бъчварова
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Понеже българите много обичат да са нещастни, за периода от развитието на страната ни, която тогава е известна като "Швейцария на Балканите" малко се пише. Дай им на писателите да ронят сълзи за Белчо и Сивушка и за хубавата Яна която не я давали на турска вяра.

Но сети ли се някой да опише как в края на османското владичество България е била практически център на икономическия живот на империята? А как след освобождението си, въпреки свирепите политически борби, корупцията и некадърните князе тя просперира неимоверно, чак докато непрестанните войни я водят до две национални катастрофи?

Свобода Бъчварова се обръща точно към периода в началото на 20 в., когато българската политика, както винаги е на кръстопът, но икономиката бумти и вдига пара, способни, амбициозни мъже коват злато по честен и нечестен начин и страната ни е на кръстопътя на много световни икономически интереси.

Земя за прицел започва невероятно със стария банкер Скарлатов и хайлайфа на знатна София, техните икономически игри и политически машинации и първата й половина заслужава абсолютно максимална оценка, защото е интересна, информативна и много зарибяваща. За съжаление втората половина от книгата се обръща изцяло към приключенията на Скарлатовия син, студент в Женева, социалистическо-анархистките му философствания и празния му животец, което е дотолкова скучно и дразнещо, че сякаш е някаква друга книга от друг автор.

Със сигурност ще продължа да чета поредицата, надявайки се на още от същото, което първата половина на книгата предоставя. Чудно ми е само как през 1984г. тоталитарното социалистическо правителство на България е позволило издаването на подобна книга, която наистина обсъжда социалистическите идеи, но открито ги критикува (това чрез разговори, спорове и мисли на главните герои) и дава много смислени, разбираеми обяснения относно важността на търговията и частната инициатива за просперитета и мира.
9 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Земя за прицел.
Sign In »

Reading Progress

March 30, 2017 – Started Reading
March 30, 2017 – Shelved
March 30, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.