И~N's Reviews > Часовниците в стаята на мама

Часовниците в стаята на мама by Tanja Stupar Trifunović
Rate this book
Clear rating

by
1967428
's review

liked it

Книгата на Таня Ступар Трифунович, носител на наградата за литература на ЕС за 2016, е приятен поток от феерични наративи, оплетени от кратки и насечени щрихи, които повече въздействат, отколкото водят нанякъде. Този стил ми допадна, доколкото прозата се разливаше до голяма степен в поетично изстъпление и поток на съзнанието. В определен момент това разливане започна да ме задушава и това донякъде ми уби удоволствието от четенето. Изключително ми допадна сливането и преливането на гласовете на дъщерята, майката и бабата - сякаш три ипостази на една същност, която се проявява в дадени времеви отрязъци, но представлява единствено смислово протичане.
Доста моменти ми грабнаха вниманието, ето няколко съвсем произволно избрани:

През детските години впечатленията се врязват дълбоко у човека, като стъпало в пресен бетон. Сега остават само следите от калта, които лесно се отмиват.
*
Нищо не умира завинаги. На едно място заспи, на друго се събужда. (...) (Не напускаме никого завинаги. На едно заспиш, на друго се събудиш.)
*
Страшно е, когато двама души, които се обичат, изумено отстъпват пред оголеното лице на другия. И се стъписват. Не толкова от егоизъв и желание да избягат, колкото от ужаса и страха, че онова пред нас е отражение в огледалото, че онова, което най-много споделяме, е изумителната болка и свръхчувствителността, която не се издъжа, тя крещи.
12 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Часовниците в стаята на мама.
Sign In »

Reading Progress

March 28, 2017 – Started Reading
March 28, 2017 – Shelved
March 28, 2017 –
page 113
47.08%
March 30, 2017 – Finished Reading

Comments Showing 1-3 of 3 (3 new)

dateDown arrow    newest »

Nicko D Много готино пишеш. И аз сега я започнах, чел съм доста с Европейската награда. Препоръчвам ти "Резервен живот" на Лидия Димковска - една от най-любимите ми книги.


И~N Благодаря ти! Метнал съм й око, междудругото. Чудя се дали да не я включа в списъка за Панаира.


Nicko D Надявам се да ти допадне, макар да не е Пруст или Кант :D


back to top