Matti Karjalainen's Reviews > Tuntematon sotilas

Tuntematon sotilas by Väinö Linna
Rate this book
Clear rating

by
5721271
's review
Jul 27, 2011

it was amazing
bookshelves: klassikot, kotikirjasto, toinen-maailmansota, aikuiset, 1940-1969, kotimainen, romaanit, mieskirjailijat, favorites, sotaromaanit
Recommended for: Kaikille. Suuri suomalainen romaani.
Read from October 26 to 27, 2014

Väinö Linnan "Tuntematon sotilas" (WSOY, 2009) on niitä kirjoja, joista on vaikea kirjoittaa mitään uutta tai ennen näkemätöntä. Olen lukenut kirjan useita kertoja, mutta lienenköhän viimeksi lukenut sen viimeksi opiskeluaikaan, yli kymmenen vuotta sitten? Niin tai näin, romaanin tapahtumat olivat hyvin mielessä ihan yksittäisten kohtausten ja jopa repliikkien tasolla.

Ei ole varmaan liioiteltua väittää, että kirja onkin osa jonkinlaista suomalaista kollektiivista tajuntaa, lainataanhan sitä toistuvasti erilaisissa yhteyksissä - eikä tietysti joka itsenäisyyspäivä esitettävän elokuvan roolia voi vähätellä. Tuttuudestaan huolimatta "Tuntematon" tempaisi mukaansa, ja luin kirjan käytännössä parilta istumalta yhden vuorokauden aikana.

Linnan henkilögalleria on mieleenpainuva, vaikka ehkä hahmot paikoitellen jäävätkin vähän yhden ominaisuuden tyypeiksi. Kokonaisuutena he kuitenkin edustavat hienosti sitä monimuotoisuutta, josta yksi ikäluokka suomalaisia miehiä aina kulloinkin koostuu: mukaan mahtuu niin isänmaallista idealistia kuin kyynistä korpikommunistia, niin sankaria kuin pelkuria, omalaatuisia puolihulluja ja sutkeja poskisolisteja unohtamatta.

"Tuntemattomaan sotilaaseen" liittyvä keskustelu on monesti yhtä mielenkiintoista luettavaa kuin kirja itsessään. Linnan teos näyttäytyy lukijoille eri tavalla, joko pasifistisempana tai sitten isänmaallisempana kuvauksena jatkosodasta. Kumpikin tulkinta on kai mahdollinen, ja varmaan sen vuoksi romaani näytteleekin niin isoa roolia kansallisessa kulttuurikaanonissamme.

Aikalaiskritiikki ei ottanut "Tuntematonta" vastaan kamalan suopeasti, ja tällä lukukerralla oikeastaan hahmotin ensimmäisen kerran kunnolla, mistä Kaltio-lehden Atte Kalajoki ja muut pahoittivat mielensä. Lammion kaltaisia upseereja suomitaan hyvinkin osoitellen, mutta myös korpisotureiden ja lottien ympärille rakennettua sankarimyyttiä puretaan olan takaa. Rahikainen välittää seksipalveluja Petroskoissa, ja Raili Pietikäisellä on miehiä useampiakin, sekaantuupa hän jopa sodan loppupuolella pst-mieheen.

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin kyllä kaikkien suomalaisten pitäisi lukea tämä kirja ainakin kerran.
12 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Tuntematon sotilas.
Sign In »

Reading Progress

10/19/2014 marked as: currently-reading
10/26/2014 page 159
35.0% "Onhan tämä nyt aivan huikea kirja."
10/27/2014 marked as: read
show 1 hidden update…

No comments have been added yet.