Chrysostomos Tsaprailis's Reviews > The Man Who Collected Machen and Other Weird Tales

The Man Who Collected Machen and Other Weird Tales by Mark Samuels
Rate this book
Clear rating

by
42295009
's review

it was amazing
bookshelves: horror, reviewed

Ψάχνοντας τον τελευταίο καιρό σε λίστες και προτάσεις για μερικό μπάζωμα του κενού μου όσον αφορά την post-'00s λογοτεχνία τρόμου, συγκέντρωσα ικανό αριθμό τίτλων. Μεταξύ αυτών και μια συλλογή διηγημάτων, το όνομα της οποίας αν μη τι άλλο μου έγνεψε με πλουμιστά μανίκια, καθότι περιείχε το όνομα ενός από τους γίγαντες της χρυσής εποχής του λογοτεχνικού τρόμου, δηλαδή του Arthur Machen. Όταν είμαι πελαγωμένος εν μέσω πλειάδας λογοτεχνικών επιλογών, η πρώτη διαλογή έρχεται με τον διαχωρισμό του υλικού ανάμεσα σε μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, με τις συλλογές να μου φαίνονται σαφώς πιο ευκολοδιάβαστες. Από εκεί και πέρα, η επιλογή μεταξύ των συλλογών γίνεται με κόσκινο το οποίο περιέχει δίχτυ προτάσεων από άτομα των οποίων τη γνώμη εμπιστεύομαι, δίχτυ του γενικότερου κλίματος που επικρατεί για κάθε συλλογή στα ίντερνετς (αν επικρατεί), και τέλος ένα δίχτυ διαπερατό από πράγματα που μου χτυπάνε ευχάριστα, ιδίως στον τίτλο. Έτσι το The Man who Collected Machen έφτασε εύκολα στην κορυφή της ουράς των to-be-read.

Διαβάζοντας το πρώτο διήγημα (“Losenef Express”) το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο λειτουργική ήταν η ροή του λόγου του Mark Samuels – το πως κύλαγαν οι σελίδες μου θύμισε μια αποσταγμένη και εξιδανικευμένη εκδοχή του μίγματος των Machen, Howard, Blackwood, Lovecraft. Εκεί που σε άλλα πρόσφατα βιβλία κάποιες παράγραφοι σκάλωναν, και φαίνονταν ως είτε αχρείαστες, είτε λάθος συναρμολογημένες, εδώ είχαμε μια ονείρωξη αρχαϊκής γλαφυρότητας – και με λεξιλόγιο που βουτάει για τα καλά στις πιο σκονισμένες σελίδες του αρχετυπικού λεξικού. Η ιδέα του διηγήματος πολύ καλή, αλλά πέρναγε σε δεύτερη μοίρα μπρος στην ανάπτυξη του ίδιου του λόγου. Περνάω στο ομώνυμο, δεύτερο διήγημα, και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά παραμένουν, ενώ συνολικά αποδεικνύεται ακόμη καλύτερο: νοσταλγία για ένα μαγικό παρελθόν, πολύτιμη σκόνη αιώνων πασπαλισμένη παντού, αδιαφορία για το χτίσιμο του πρωταγωνιστή με συναισθηματικά υλικά τα οποία να τον γειώνουν – ο ήρωας είναι ένα κέλυφος, μια καρικατούρα, που προσαρμόζεται άνετα στον κάθε αναγνώστη, σχεδόν όπως στα παραμύθια.

Από εκεί και πέρα το σερί συνεχιζότανε με απανωτά εργόχειρα ηδονής, σε σημείο που δεν πίστευα την τύχη μου που με έφερε μπροστά σε αυτές τις σελίδες. Εξαίρετη ιδέα στο THYXXOLQU, κοσμικός τρόμος στο The Black Mould, αγνός ορεινός τρόμος στο Xapalpa, ένα κλείσιμο ματιού στο Black Sabbath του Mario Bava. Έπρεπε να φτάσω στο τελευταίο, το The Tower, για να παρατηρήσω μια πολύ μικρή κοιλιά – που όμως, αν σκεφτείς και το αποκρυφιστικό/transcendental θέμα του, έχει μάλλον να κάνει με το concept, και όχι με την γλωσσική υφή.

Πέρα από την γλώσσα και το στήσιμο αυτής, η συλλογή αυτή με κέρδισε αφενός επειδή είναι μια ελεγειακή προσφορά στον βωμό των Μεγάλων: δεν είναι μόνο ο Machen που ανιχνεύεται στις σελίδες της, αλλά και ο Borges, ο De Quincy, ο Clark Asthon Smith. Αφετέρου, τα περισσότερα από τα διηγήματα διαδραματίζονται σε Ευρωπαϊκό έδαφος (και όχι μονάχα στην Αγγλία, παρά την Βρετανική καταγωγή του συγγραφέα). Ο Mark Samuels δεν διστάζει να μπολιάσει το ξεκάθαρα παραδοσιακό ύφος γραφής του με μεταμοντέρνες θεωρήσεις περί γλώσσας και κειμένου, καταλήγοντας στα αριστουργηματικά Glickman the Bibliophile και A Contaminated Text. Ειδικά στο πρώτο βρήκα πολλά σημεία ταύτισης όσον αφορά σκέψεις μου περί της συμβολικότητας της γλώσσας και τη φύση της (αυτό)συνείδησης.

Άκρως προτεινόμενο βιβλίο, από αυτά που πέφτουν στα χέρια σου και νιώθεις πως σου γλίστρησαν μια πλάκα αγνής Ικανοποίησης.
2 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Man Who Collected Machen and Other Weird Tales.
Sign In »

Reading Progress

February 4, 2017 – Started Reading
February 4, 2017 – Shelved
February 7, 2017 –
35.0%
February 8, 2017 –
72.0%
February 10, 2017 – Finished Reading
April 5, 2019 – Shelved as: horror
April 5, 2019 – Shelved as: reviewed

No comments have been added yet.