Matti Karjalainen's Reviews > Miekkani laulaa

Miekkani laulaa by Marcus Sedgwick
Rate this book
Clear rating

by
5721271
Eletään 1600-lukua. Alkoholisoitunut puunhakkaaja Tomas ja hänen poikansa Peter ovat päätyneet asumaan pienen Chustin kylän liepeille, jota ympäröivästä metsästä löydetään eräänä talvisena päivänä miehen ruumis. Kuolemantapausta pidetään itsemurhana, vaikka ruumiista löytyvät jäljet viittaisivat johonkin paljon hirveämpään.

Peter tempaistaan keskelle outoja ja kammottavia tapahtumia, ja myös kyläläisten keskuudessa aletaan puhua Varjokuningattaren legendasta ja kuolleista omaisista, jotka vierailevat öisin perheittensä luona. Isä tuomitsee kaikki taikauskoisena hölynpölynä, mutta kertooko hänkään ihan kaikkea pojalleen? Entä mikä merkitys on kyläläisten alituisesti laulamalla Miorita-laululla tai mustalaiskaravaanilla, joka saapuu kaupunkiin kaunis Sofia-tyttö mukanaan?

Englantilaisen Marcus Sedgwickin kirjoittama ja useampaan otteeseen palkittu nuorten kauhuromaani "Miekkani laulaa" (Gummerus, 2008) on ihastuttavan perinnetietoinen vampyyriromaani, joka hakee inspiraationsa ennemminkin vanhoista itäeurooppalaisista kansantaruista kuin angstisesta ja romantisoidusta annrice-vampirismista: näiden petomaisten verenimijöiden kanssa ei kukaan haluaisi solmia minkäänlaista suhdetta.

Tarina toimii aluksi yllättävän hyvin, ja parhaimmillaan kirja on todella hyytävä. Erityisesti kalmohäät-perinnettä (nuori tyttö naitetaan rituaalinomaisesti kuolleelle poikamiehelle, ja pakotetaan sen jälkeen asumaan yhteisön ulkopuolella 40 päivän ajan) ja siitä alkunsa saavaa tapahtumaketjua kuvailevat kohtaukset ovat toimivia.

Sedgwick ei valitettavasti pysty pitämään jännitettä yllä loppuun asti: romaanin rakenne sortuu pahemman kerran ja loppu on selkeä antikliimaksi. Lukija ei voi välttyä ajatukselta, etteikö kirjailija olisi innostunut erilaisista Itä-Euroopan vampyyritarinoista vähän liikaa, ja halunnut sitten ujuttaa kirjaansa aineksia joka ikisestä. Vähempikin olisi riittänyt, ja nyt esimerkiksi Veriparran tapainen, sinänsä ihan kiinnostava hahmo menee ihan hukkaan.

Ammattitaidottomasta lopetuksesta "Miekkani laulaa" on joka tapauksessa hyvä yritys ja tervetullut lisä suomennettuun kauhukirjallisuuteen.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Miekkani laulaa.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
July 25, 2011 – Shelved
July 27, 2011 – Shelved as: kauhu
October 23, 2011 – Shelved as: vampyyrit
April 8, 2013 – Shelved as: brittiläinen-kauno
July 23, 2013 – Shelved as: romaanit
May 19, 2014 – Shelved as: mieskirjailijat
February 21, 2017 – Shelved as: 2000-2009
March 4, 2017 – Shelved as: nuoret-aikuiset

No comments have been added yet.