Петър Стойков's Reviews > Бледият конник

Бледият конник by Bernard Cornwell
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Като продължава да се опира на действителни исторически събития, Бърнард Корнуел продължава да разказва за датските викингски нападения над Англия през 9 в.

Кралствата Уесекс, Мерсия и Нортумбрия са вече завладени, въпреки че датчаните не могат все още да установят здрава власт поради малкия си брой и действат най-вече чрез временни съюзи и подставени саксонски благородници. Крал Алфред от Уесекс, който по-късно ще бъде единственият британски владетел, наречен Велики, се крие с малката си свита в едно затънтено блато, моли се на Бог и подготвя завръщането си.

Любопитно е да се забележи малкият брой на воиските, които вземат участие в битките в периода и малкият брой население, от което благородниците могат да свикват селско опълчение (т.н. фирд) - "Великата армия" на братята Лотбрук, с която те тръгват към Англия да отмъстят за убития си баща Рагнар, наброява около 4 хил. души, срещу които крал Албърт противопоставя около 3 хил. в решителното сражение при Едингтън.

Само няколко века преди това само един римски легион наброява толкова, при това професионални войници, а не фермери, свикани с брадви и вили вместо оръжия. Общият брой войници, които късната римска империя поддържа постоянно е между половин и един милион. Давам тия числа, за да покажа тоталната разруха и обезлюдяване, които следват изтеглянето на Рим от Англия и после падането му.

Изобщо, по онова време европейските народи живеят като бледа сянка на Рим, "поправят" древните римски сгради и крепости доколкото могат, с дървени стени и ограждения, но никой даже не си и мечтае, че сами могат да строят нещо подобно. Новите исторически изследвания показват, че Средновековието не е било такава тъмно и назадничаво, колкото се смяташе доскоро, че напредничаво се развиват науката, технологиите и философията, но ранното средновековие е с право наречено "Тъмните векове".
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Бледият конник.
Sign In »

Reading Progress

January 25, 2017 – Started Reading
January 25, 2017 – Shelved
January 31, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.